Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Μύρων Μιχαηλίδης στη Λυρική Σκηνή, σκέφτεται κανείς βλέποντας το διετές πρόγραμμα του Στάθη Λιβαθινού για το Εθνικό Θέατρο, το οποίο χαρακτηρίζει η εξωστρέφεια, η συνεργασία με άλλους θεσμούς, το κοινωνικό πρόσωπο και το άνοιγμα στη νεανική δημιουργία.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση του προγράμματος του Ε.Θ. του 2016-2017, που φέρει για πρώτη φορά τη σφραγίδα του Λιβαθινού (πέρσι υλοποίησε αναγκαστικά το ήδη δρομολογημένο πρόγραμμα του προηγούμενου διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη), ήταν παρών και ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς.
Είχε λόγο η παρουσία του. Ηθελε να υποσχεθεί ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα εκτός έδρας των ηθοποιών, οι οποίοι για να κατέβουν φέτος στην Επίδαυρο πρέπει να πληρώσουν και από την τσέπη τους.

 

Ανακοίνωσε λοιπόν ο κ. Μπαλτάς ότι έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για τη διευθέτηση των οικονομικών προβλημάτων του Εθνικού, την υπογραφή τροπολογίας που καθιστά τα εντός έδρας μέχρι 50 χιλιόμετρα. Εξέφρασε επίσης την απόφασή του να εντάσσονται στο πρόγραμμα του Εθνικού και του ΚΘΒΕ εντός μιας διετίας τα ελληνικά θεατρικά έργα που κερδίζουν τα δύο πρώτα κρατικά βραβεία που απονέμει κάθε χρόνο το υπουργείο Πολιτισμού.

 

Το Εθνικό Θέατρο στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2016-2017 εγκαινιάζει συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης και τη Λυρική Σκηνή. Με το Θέατρο Τέχνης, μια ενιαία ομάδα ηθοποιών θα παρουσιάσει στο θέατρο Rex και στο Υπόγειο την τριλογία του Στρατή Τσίρκα. Το εγχείρημα θα είναι διετές και θα παρουσιαστεί σε τρεις φάσεις και στα δύο θέατρα. Με τη Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει τον «Γαλαξία» του Αντώνη Φωνιαδάκη.

 

euniko 3

 

Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού προγραμματίζεται μια καλή περιήγηση στην παγκόσμια δραματουργία από τον Σέξπιρ μέχρι το σύγχρονο Ταντέους Σλομποντζιάνεκ. Σε αυτή την ενότητα καλείται να σκηνοθετήσει Ο΄Νιλ ο Αντώνης Αντύπας, που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια αισθητή την απουσία του από το θέατρο.

 

Οι νέοι Ελληνες δραματουργοί θα βρουν πρώτη φορά φιλόξενο βήμα, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Τέσσερις νέοι Ελληνες συγγραφείς θα παρουσιάσουν έργα τους στη σειρά «Συγγραφέας του μήνα». Επίσης θα οργανωθεί στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου, δέκα χρόνια από το θάνατό του, αφιερωματική εκδήλωση στις 30 Ιανουαρίου για να τιμηθεί ο άνθρωπος που διηύθυνε με επιτυχία τον οργανισμό 13 ολόκληρα χρόνια.

 

Στο Rex θα παίζονται θεάματα μικτά: θέατρο με χορό, κίνηση, μουσική, τραγούδι.

 

Το Εθνικό Θέατρο, μετέχοντας στις εκδηλώσεις του Ετους Ελλάδα–Ρωσία, θα φιλοξενήσει το Saint-Petersburg Theatre Season το οποίο θα παρουσιάσει τις παραστάσεις «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Yury Butusov, «Μάκβεθ» του Σέξπιρ σε σκηνοθεσία Luk Perceval και «Αδελφοί Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία Evgeniya Safonova.

 

Το ρεπερτόριο της Πειραματικής Σκηνής δεν ανακοινώθηκε. Θα είναι έτοιμο τον προσεχή Σεπτέμβριο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016-2017

 

■ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

• «Δωδέκατη Νύχτα» του Σέξπιρ. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς (Οκτώβριος 2016).

• «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο’Νιλ. Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας (Ιανουάριος 2017).

• «Η τάξη μας» του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς (Απρίλιος 2017).

Στην Παιδική Σκηνή:

• «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας» του Οσκαρ Ουάιλντ. Σκηνοθεσία: Αρης Τρουπάκης (Οκτώβριος 2016).

 

euniko

 

 

■ ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ-«ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

• «Στέλλα κοιμήσου» εμπνευσμένο από τη Στέλλα Βιολάντη του Γρ. Ξενόπουλου. Κείμενο: Βαγγέλης Μουρίκης, Γιάννης Οικονομίδης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης (Οκτώβριος 2016).

• «Ο εξηνταβελόνης» του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων. Σκηνοθεσία Λίλλυ Μελεμέ (Δεκέμβριος 2016).

• «Θερισμός» του Δημήτρη Δημητριάδη. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου (Μάρτιος 2017).

• Συγγραφέας του Μήνα. (Φεβρουάριος – Μάιος 2017) Θα παρουσιαστούν τα έργα τεσσάρων νέων Ελλήνων συγγραφέων:

▶ «Το σπίτι» του Χαράλαμπου Γιάννου. Σκηνοθεσία Ελεάνα Τσίχλη.

▶ «Το σχοινάκι» της Νάντιας Δρακούλα. Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου.

▶ «Σούμαν» της Σοφίας Καψούρου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης

▶ «Τιτανομαχίες» της Νατάσας Σίδερη. Σκηνοθεσία: Υρώ Μανέ

 

■ ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΞ – ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

• «Γαλαξίας». Συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Σκηνική Σύνθεση-Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης (Νοέμβριος 2016).

• «Ανεμος» Σκηνική Σύνθεση-Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος (Δεκέμβριος 2016).

• «Δαιμονισμένοι» του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι. Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής (Φεβρουάριος 2017).

• «Οπερέττα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς. Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος (Απρίλιος 2017).

• «Ακυβέρνητες πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα. Συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης (Μάρτιος – Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017) που θα παρουσιαστεί ως εξής:

▶ «Η Λέσχη» (Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο). Σκηνοθεσία: Εφη Θεοδώρου (Μάρτιος 2017)

▶ «Αριάγνη» (Εθνικό Θέατρο-Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» (Οκτώβριος 2017)

▶ «Η Νυχτερίδα» Η Σκηνή δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, οι σκηνοθέτες των δύο τελευταίων παραστάσεων θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο (Δεκέμβριος 2017).

 

■ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Θα συνεχιστούν οι δράσεις που διευρύνουν τον ρόλο του Εθνικού Θεάτρου εντός και εκτός των «τειχών» του. Κάποιες από αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με τη συνδρομή φορέων, με τους οποίους το Εθνικό ξεκινά μια μακροπρόθεσμη συνεργασία.

• «Από τη σιωπή της προσθήκης στον θεατρικό λόγο». Μουσείο Μπενάκη. Σκηνοθετική επιμέλεια: Στρατής Πανούριος (Νοέμβριος 2016-Φεβρουάριος 2017).

• «Συνέβη στην Ελλάδα». Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Χατζόπουλος. (Από τον Δεκέμβριο 2016).

• «Κοντέινερ». Συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Σκηνοθετική επιμέλεια: Εφη Θεοδώρου (Δεκέμβριος 2016).

• «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαριέρ». Αίθουσα Εκδηλώσεων. Συμπαραγωγή με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Σκηνοθεσία-Μουσική: Φένια Παπαδόδημα (Απρίλιος 2017).

 

■ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

• «Επισκεπτήριο» σε νοσοκομεία, επαφή με ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, μέσα από την αφήγηση κλασικών έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Αφηγητές: Ιφιγένεια Γρίβα, Ηλίας Κουνέλας.

• «Τα παραμύθια του Εθνικού». Συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ενας επαγγελματίας παραμυθάς (Δημήτρης Προύσαλης) και ο μουσικός του (Φίλιππος Πλακιάς) αφηγούνται παραμύθια του κόσμου σε παιδιά ευπαθών ομάδων.

• Σε συνεργασία με την ΜΚΟ PRAXIS, το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει να προσφέρει βιωματικά εργαστήρια σε ασυνόδευτα παιδιά που το έχουν ζητήσει.