Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ής και 21ης Οκτωβρίου 2016 αναμένεται να υπογραφεί η οικονομική και εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Καναδά (CETA).

Πρόκειται για μα πολύ σημαντική συμφωνία, αλλά και γεμάτη προβλήματα. Μερικά από αυτά η Επιτροπή, η οποία διεξάγει τις σχετικές διαπραγματεύσεις, παλεύει, ακόμη, να τα αντιμετωπίσει, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επισημαίνει, δε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως αν δεν υπογραφεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό θα σημάνει το τέλος της Εμπορικής Πολιτικής της Ε.Ε.

 

Στις 18 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, θα κληθεί να εκδώσει δέσμη αποφάσεων για τη συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA). Στη δέσμη περιλαμβάνονται αποφάσεις για τη σύναψη, την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας.

 

Σημειώνεται πως με τη CETA θα καταργηθούν πάνω από το 99% των δασμών που επιβάλλονται σήμερα στο εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά. Η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά όσον αφορά τα αγαθά, τις υπηρεσίες, τις επενδύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις. Καλύπτει επίσης θέματα όπως τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κανονιστική συνεργασία, η αμοιβαία αναγνώριση, η διευκόλυνση του εμπορίου, η συνεργασία στον τομέα των πρώτων υλών, η επίλυση διαφορών και τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο.

 

Επί πλέον, το Συμβούλιο θα κληθεί να εκδώσει κοινή ερμηνευτική δήλωση. Στη δήλωση αυτή, η οποία είναι κοινή δήλωση με τον Καναδά, θα παρέχεται, δυνάμει της Σύμβασης της Βιέννης περί του δικαίου των συνθηκών, δεσμευτική ερμηνεία των όρων της CETA για συγκεκριμένα ζητήματα.

 

Σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις και την προστασία της ελληνικής φέτας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Καναδάς, έχουν, κατά πληροφορίες, συμφωνήσει σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Πηγή: Blog: marina anastas.kourbela