Επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την οποία εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζονται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

 

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.

 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης:

Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.

 

Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεσή τους να απειλήσουν ακόμη και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

 

Το ΔΝΤ

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενα έγγραφα που περιλαμβάνουν εσωτερικές συζητήσεις» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Wikileaks, σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

 

To ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αποτελεί πάγια θέση του, η οποία μάλιστα έχει διατυπωθεί δημοσίως, για την ανάγκη να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Μία λύση η οποία θα επανέφερε τη χώρα στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης, η οποία να υποστηρίζεται από ένα σύνολο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων που θα είναι συμβατές με μία ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

 

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι (σ.σ. του προγράμματος) είναι απαραίτητο να στηρίζονται σε αξιόπιστες παραδοχές. «Όπως έχει ήδη επαναλάβει το ΔΝΤ -αναφέρει στην ανακοίνωσή του- υφίσταται μία «αλληλεξάρτηση» μεταξύ των εφικτών μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους που τελικώς θα αποφασιστεί».

 

«Δεν διαψεύδει…»

«Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη βρετανικό δημοψήφισμα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με ανακοίνωση κύκλων του ΔΝΤ.

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλει να τοποθετηθεί σε σχέση με τα σημερινά δημοσιεύματα και το περιεχόμενό τους, αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τις διαρροές συνομιλιών αξιωματούχων του ΔΝΤ στο Wikileaks.

 

Η Φ. Γεννηματά
«Έχουμε επισημάνει όμως πολλές φορές ότι οι ακραίες απόψεις του δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην χώρα και την ελληνική κοινωνία.

 

Ούτε μετά το στραπάτσο του προηγούμενου καλοκαιριού αντιλήφθηκε ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του τι περιμένει τη χώρα, όταν σπαταλούν χρόνο χωρίς στρατηγική και σχέδιο, μέχρι να τελειώσουν τα διαθέσιμα χρήματα» αναφέρει η κ. Γεννηματά, υπογραμμίζοντας πως «το δυστύχημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με σχέδιο και αποτελεσματικότητα».

 

Το Ποτάμι
Η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευθεί τις έντονες αντιθέσεις που εμφανίζονται προς όφελος της χώρας και να επιμείνει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων χωρίς πρόσθετα νέα σκληρά μέτρα που δεν τα αντέχουν η κοινωνία και η οικονομία, αναφέρει το Ποτάμι με αφορμή τις διαρροές διαλόγων αξιωματούχων του ΔΝΤ στην ιστοσελίδα WikiLeaks.

 

Η κυβέρνηση θα πρέπει παράλληλα να εξασφαλίσει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και οι υπουργοί πρέπει επιτέλους να τρέξουν και να μην κωλυσιεργούν διότι ο χρόνος για άλλη μια φορά δε μετράει υπέρ της χώρας. αναφέρει ακόμη το Ποτάμι υπογραμμίζοντας πως για να επιτευχθούν όλα αυτά η κυβέρνηση πρέπει να βασιστεί στις κατάλληλες συμμαχίες αλλά αυτό προϋποθέτει σχέδιο, σοβαρότητα και αξιοπιστία.

 

Το Ποτάμι αναφέρει ακόμη πως ερωτηματικά προκαλούν οι διαρροές διαλόγων αξιωματούχων του ΔΝΤ και εύλογα κανείς αναρωτιέται ποιοι παρακολουθούσαν και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η διαρροή.

 

«Αυτό πάντως που γίνεται άμεσα αντιληπτό, είναι ότι η πολυδιαφημισμένη «σκληρή» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους πιστωτές δεν υφίσταται. Οι διάλογοι μαρτυρούν ότι η σκληρή διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης με το ΔΝΤ να κρατά μια σκληρή διαπραγματευτική γραμμή» υπογραμμίζει το Ποτάμι .