Μια ύστατη προσπάθεια για τον περιορισμό του κίτρινου πυρετού και την αναχαίτισή του πριν εξαπλωθεί στην Κινσάσα, την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, και από εκεί σε ολόκληρη τη χώρα -και πιθανώς να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία-, πρόκειται να πραγματοποιηθεί με τη χρήση εμβολίων που περιέχουν μόλις το ένα πέμπτο της συνηθισμένης δόσης φαρμάκου, καθώς το παγκόσμιο απόθεμα είναι υπερβολικά μικρό.

Ο κίτρινος πυρετός είναι συχνά θανάσιμος, σκοτώνοντας τουλάχιστον τους μισούς από όσους παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα. Μεταδίδεται μέσω του κουνουπιού Aedes aegypti -γνωστού και ως κουνούπι-τίγρης-, το οποίο είναι υπεύθυνο και για την εξάπλωση του Ζίκα.

 

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας υπάρχει ένα εμβόλιο που προστατεύει τους ανθρώπους εφ’ όρου ζωής, ωστόσο ελάχιστοι ενήλικοι εμβολιάστηκαν στην Ανγκόλα τον περσινό Δεκέμβρη, οπότε ξέσπασε ο κίτρινος πυρετός, και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου έχει εξαπλωθεί. Σε περίπτωση που η ασθένεια επικρατήσει στην Κινσάσα, μια υπερβολικά πυκνοκατοικημένη πόλη με πληθυσμό άνω των 10 εκατ. ανθρώπων, η ιατρική κοινότητα εκφράζει φόβους ότι τα μολυσμένα κουνούπια θα μπορούσαν να ταξιδέψουν πέραν της κεντρικής Αφρικής.

 

kitrinos 2

 

Η περιοχή αυτή βιώνει ένα τόσο άγριο ξέσπασμα κίτρινου πυρετού, που το απόθεμα εμβολίων έχει σχεδόν εξαντληθεί. Η Ανγκόλα μετρά σχεδόν 4.000 ύποπτα περιστατικά, από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί τα 879. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχουν επιβεβαιωθεί 68 κρούσματα, ενώ αυτά που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη είναι πάνω από 2.200. Περίπου 400 θάνατοι έχουν καταγραφεί στις δύο αυτές χώρες, αν και οι περισσότεροι από αυτούς αντιστοιχούν στην Ανγκόλα. Σχεδόν 19 εκατ. δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί από τον Ιανουάριο και μετά, ωστόσο μόλις πέντε εκατ. απομένουν ως απόθεμα έκτακτης ανάγκης.

 

Το εμβόλιο παίρνει έναν ολόκληρο χρόνο για να παρασκευαστεί, με αποτέλεσμα, με τους ελάχιστους ειδικούς που εργάζονται γι’ αυτό το σκοπό, τα αποθέματα να μην μπορούν να αναπληρωθούν αρκετά γρήγορα. «Μας έχει ανησυχήσει πολύ», παρατηρεί ο Ruairidh Villar του «Save the Children», που βοηθά με τον εμβολιασμό. «Μόλις επιστρατεύσαμε μια ομάδα έκτακτης ανάγκης (…) Φόβος μας είναι ότι είναι πιθανό (η ασθένεια) να γίνει παγκόσμια, αν δεν τη σταματήσουμε σύντομα και χτυπήσει την Κινσάσα».

 

Όπως πρόσθεσε, ο κίτρινος πυρετός «δεν είναι τόσο θανάσιμος όσο ο Έμπολα, αλλά είναι αρκετά φρικτός. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ίκτερο, μυϊκούς πόνους, ναυτία, εμετούς και κόπωση. Κάποιοι άνθρωποι ανακάμπτουν μέσα σε λίγες μέρες, αλλά μια μειοψηφία νοσεί σοβαρά και υποφέρει από ανεπάρκεια οργάνων, από αιμορραγία από τα μάτια και πεθαίνει».