Ένα νέο ερευνητικό πρότζεκτ στοχεύει μεταξύ άλλων στο να βοηθήσει τους γιατρούς να μπορούν μια μέρα να δημιουργούν θεραπείες στα μέτρα κάθε μεμονωμένου ασθενή, εξετάζοντας σε πολύ γρήγορους ρυθμούς τεράστιες ποσότητες πληροφοριών. Τα δεδομένα θα συγκεντρώνονται από όλο τον κόσμο και θα περιλαμβάνουν στοιχεία που συνδέονται με γονίδια, ασθένειες, μεμονωμένες συμπεριφορές και ιστορικό θεραπειών.

Ο υπολογιστής έχει ήδη πάρει το παρατσούκλι «The Machine». «Είναι το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο πρότζεκτ μας», τόνισε ο Jaap Suermondt, ένας από τους επικεφαλής λογισμικού και ανάλυσης στα Hewlett Packard Labs, που εμπλέκονται στην προσπάθεια.

 

Ο Suermondt ανέφερε ότι η εταιρία ελπίζει να αρχίσει να πουλά το The Machine σε κάποια χρόνια, ωστόσο αναμένει να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο αργότερα φέτος.

 

Επιπλέον, η Hewlett Packard (HPE) ήδη ενσωματώνει εξαρτήματα του νέου υπολογιστή της σε άλλα προϊόντα της. «Αυτό που δημιουργούμε είναι μια νέα γενιά υπολογιστών (…) αντί να έχουμε τον επεξεργαστή στο επίκεντρο, έχουμε τη μνήμη. Και μπορείτε να βάλετε όση μνήμη θέλετε», εξήγησε ο αναλυτής.

 

«Μέχρι το 2030, 30 δισεκατομμύρια συσκευές θα παράγουν άνευ προηγουμένου ποσότητες δεδομένων», επισημαίνει η HPE στον ιστότοπό της σχετικά με το The Machine.

 

Τα τελευταία επτά χρόνια, ο τομέας ιατρικής φροντίδας -ο οποίος είχε μείνει πίσω σε σχέση με άλλους τομείς στην ψηφιοποίηση δεδομένων- υιοθετεί όλο και περισσότερο τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, καθιστώντας πολύ ευκολότερο τον εντοπισμό των τάσεων στην υγεία. «Η υποδομή που απαιτείται για τη συλλογή, την επεξεργασία, την αποθήκευση και την ανάλυση αυτών των δεδομένων χρειάζεται βασικές, σαρωτικές αλλαγές. Με λίγα λόγια, τα τρέχοντα συστήματα δεν μπορούν να διαχειριστούν το πού πηγαίνουμε, χρειαζόμαστε μια νέα λύση», τόνισε η HPE.