Η φιλία αποτελεί ένδειξη ευτυχίας. Οι φιλικές σχέσεις βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ μπορούν να οδηγήσουν σε μακροζωία. Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη καταδεικνύει πως οι άνθρωποι με πολλούς φίλους έχουν επιπλέον πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον πόνο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια θεωρία βάσει της οποίας ο άνθρωπος αισθάνεται ευτυχισμένος όταν περνά χρόνο με φίλους, εν μέρει διότι η κοινωνική αλληλεπίδραση οδηγεί στην απελευθέρωση των ενδορφινών που δημιουργούν θετικά συναισθήματα.

 

Οι ενδορφίνες αναχαιτίζουν τον πόνο ασκώντας στον οργανισμό μια επιρροή «πιο δυνατή ακόμη και από της μορφίνης», εξηγεί η Katerina Johnson που συμμετείχε στην έρευνα. Έτσι, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ανθεκτικότητα στον πόνο προκειμένου να αξιολογήσουν τη δραστηριότητα που συνδέεται με τις ενδορφίνες.

 

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στα Scientific Reports, χρησιμοποίησε ένα μη επεμβατικό τεστ φυσικού πόνου, ζητώντας από 101 υγιείς ενήλικες να γονατίσουn με την πλάτη να ακουμπά στον τοίχο σε όλο το μήκος της και τα γόνατά τους σε γωνία 90 μοιρών. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να παραμείνουν σε αυτή τη στάση για όσο περισσότερο μπορούσαν.

 

Στο πλαίσιο του πειράματος, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τους στενότερους φίλους τους, ανθρώπους με τους οποίους μιλούσαν κάθε εβδομάδα και άλλους με τους οποίους επικοινωνούσαν κάθε μήνα.

 

Τα ευρήματα κατέδειξαν πως εκείνοι με μεγάλο κύκλο γνωριμιών και έντονη κοινωνική αλληλεπίδραση, ήταν σε θέση να αντέξουν τον πόνο για πολύ περισσότερο χρόνο, ενώ το δίκτυο γνωριμιών με μηνιαία επικοινωνία στάθηκε ζωτικής σημασίας δείκτης για την ανθεκτικότητα στον πόνο.

 

Με απλά λόγια, οι άνθρωποι που έχουν περισσότερους φίλους εμφανίζουν και υψηλότερα επίπεδα ενδορφινών. Οι τελευταίες λειτουργούν ως φυσικό αναλγητικό.

 

Η Johnson επισημαίνει πως η μελέτη της φιλίας είναι πολύ σημαντική για την κατανόηση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. «Σε αυτή την ψηφιακή εποχή, η ανεπάρκεια στις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις μπορεί να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που αγνοούμε, αλλά οι οποίοι συνδράμουν την παρακμή της υγείας της μοντέρνας κοινωνίας μας», εκτίμησε