Σήμερα συμπληρώνεται ένας Αριστερός χρόνος διακυβέρνησης στη χώρα και τα συναισθήματα του απλού κόσμου είναι γλυκόπικρα. Πέρυσι τέτοιο καιρό, ένας επαναστατικός Αλέξης Τσίπρας πήρε την εξουσία.

 

Όπως όταν φλερτάρεις μια όμορφη γυναίκα, δίνεις όρκους και υποσχέσεις για να την κερδίσεις, έτσι και ο πρωθυπουργός μας έταξε τα πάντα.Οι προσδοκίες που καλλιέργησε για το «νέο» και το «διαφορετικό», με μια πρώτη φορά Αριστερά αντίληψη μεγάλες.

 

Το φαινόμενο Βαρουφάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει νικητής από τις εκλογές με ποσοστό 36,34% και σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου που μπήκαν στη Βουλή με 4,75%.Η έκπληξη είναι ένας περίεργος φινετσάτος οικονομολόγος,ο Γιάνης Βαρουφάκης που εγκαινιάζει μια επιθετική τακτική με τους εταίρους. Αποκορύφωμα η φράση του Γ.Ντάισελμπλουμ »μόλις σκότωσες την τρόικα».

 

Στις 20 Φεβρουαρίου εκπνέει το δεύτερο μνημόνιο των Σαμαροβενιζέλων και η θηλιά στο λαιμό της χώρας αρχίζει να σφίγγει. Η ρευστότητα μειώνεται, αδειάζουν τα κρατικά ταμεία και δεσμεύεται κάθε διαθέσιμο ευρώ από δημόσιους οργανισμούς για να πληρώνονται οι υποχρεώσεις μας. Αυτό το σημείο είναι κομβικό γιατί ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως θα αντέξει την πίεση και ενημερώνει τον πρωθυπουργό για ένα plan B,να κόψει τα περίφημα IOUs.

 

Η τρόικα μεταμορφώνεται σε Brussels Group,οι νέοι BG’s, στις 23 Μαρτίου γίνεται μια συνάντηση-ορόσημο μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Άνγκελα Μέρκελ που κράτησε επτά ώρες. Εκεί τέθηκαν τα προβλήματα της έπαρσης Βαρουφάκη και τα συνεχόμενα άκαρπα Eurogroup φέρνουν στο προσκήνιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

 

Ρωσική βοήθεια

Τον Απρίλιο, το χαρτί της σύσφιξης των σχέσεων με τη Ρωσία ,πέφτει στο τραπέζι και όπως αποκαλύπτεται από την Καθημερινή υπήρχε σχέδιο για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη με την πρόφαση του αγωγού φυσικού αερίου. . Η ομάδα αυτή απασχολήθηκε και με το πώς θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί και συντάξεις) στο σενάριο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

 

Η κυβέρνηση, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις εσωτερικές οικονομικές της υποχρεώσεις, αποφασίζει να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ. Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι και η δέσμευση των αποθεματικών των δημοσίων οργανισμών, σε ενιαίο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Δημοψήφισμα

Το φάντασμα του Grexit παίρνει »σάρκα και οστά» στις 24 Ιουνίου 2015: Μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής το Eurogroup, υπό την πίεση του Β. Σόιμπλε, αποφασίζει να απορρίψει την ελληνική πρόταση. Κίνηση που υποχρεώνει τη Σύνοδο να υιοθετήσει πλήρως το «take it or leave it», των κκ Γιούνκερ και Τουσκ.

 

Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, φέρνει σοβαρές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός συγκαλεί αργά το απόγευμα υπουργικό συμβούλιο το οποίο και αποφασίζει δημοψήφισμα. Απόφαση που ανακοινώνει, με διάγγελμά του, ο Αλ. Τσίπρας μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Ζητά από τους έλληνες πολίτες να απορρίψουν την πρόταση που έχουν καταθέσει οι εταίροι.

 

Ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει τηλεφωνικά τους εταίρους μας με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ να επιμένει ότι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι «ναι ή όχι στο ευρώ»,όπως είχε προτείνει και στις Κάννες.Αίσθηση προκαλεί

 

Κλειστές τράπεζες

Την Κυριακή, 28 Ιουνίου, επιβάλλονται για πρώτη φορά περιορισμοί στην κίνηση τραπεζικών συναλλαγών, τα γνωστά capital control. Οι τράπεζες τη Δευτέρα δεν ανοίγουν και ξεσπά «πόλεμος» ανάμεσα στους υπέρμαχους του «ναι» και του «όχι». Οι ουρές στα ΑΤΜ τεράστιες. Οι πρεσβείες προειδοποιούν τους πολίτες των χωρών τους που διαμένουν στην Ελλάδα να προσέχουν.

 

Την Κυριακή 5 Ιουλίου στο δημοψήφισμα το «όχι» σαρώνει με ποσοστό της τάξεως του 61,3%. Οι εξελίξεις που ακολουθούν ραγδαίες: ο Γιάνης Βαρουφάκης αποτελεί παρελθόν, νέος υπουργός Οικονομικών ορίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η κυβέρνηση ζητά εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

 

Η μετάλλαξη του Τσίπρα

Στην καρδιά του καλοκαιριού, συνέρχεται εκτάκτως το eurogroup στις Βρυξέλλες (11 Ιουλίου) σε ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα και υπό την απειλή Σόιμπλε για Grexit. Την επομένη -12 Ιουλίου- συγκαλείται εκτάκτως η Σύνοδος Κορυφής με τους Ευρωπαίους δανειστές να ζητούν γη και ύδωρ. Το νέο μνημόνιο της λιτότητας είναι γεγονός. Μετά από 17 ώρες μιας δραματικής διαπραγμάτευσης με έντονο παρασκήνιο, και μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας ο Αλέξης Τσίπρας τα αποδέχεται όλα. Με την επιστροφή του στην Αθήνα έρχεται αντιμέτωπος με την εσωκομματική αντιπολίτευση του Π. Λαφαζάνη.

 

Διχόνοια στο ΣΥΡΙΖΑ και νέες κάλπες

Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση προαπαιτούμενα για τη σύναψη της τελικής συμφωνίας. Στις 15 Ιουλίου- για την πρώτη δέσμη μέτρων- 32 βουλευτές καταψηφίζουν και 6 δηλώνουν «παρών». Ακολουθεί αναγκαστικός ανασχηματισμός.

Στις 23 Ιουλίου, έρχεται η ψήφιση της δεύτερης δέσμης μέτρων, με 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζουν και 5 «παρών».
Στις 14 Αυγούστου, το τρίτο μνημόνιο γίνεται νόμος του κράτους και μία εβδομάδα μετά, στις 20 Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου.

 

Ο Τσίπρας εφαρμόζει το Αριστερό Μνημόνιο

Οι εκλογές γίνονται – με λίστα, όπως ορίζει ο νόμος- και ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,5% και 145 έδρες αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και σχηματίζει ξανά κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Η Κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης με 155 βουλευτές. Ο Νοέμβριος φτάνει και στις 18 του μήνα, λίγες ημέρες πριν την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης παραδίδει τη βουλευτική του έδρα και αποχωρεί. Ακολουθούν οι διαγραφές των Στάθη Παναγούλη (από τον ΣΥΡΙΖΑ) και του Νίκου Νικολόπουλου από τους ΑΝΕΛ, με την κυβέρνηση να ολοκληρώνει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς με βαρύτατες απώλειες.

 

Οι συμπληγάδες για την κυβέρνηση

Τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση είναι δυσβάσταχτα και απειλούν την συνοχή του κυβερνώντος κόμματος. Στις 28 Νοεμβρίου, το νέο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,δεν φέρνει την συναίνεση που προσδοκά ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα το προσφυγικό, τείνει να γίνει ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί αν την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου αποφασιστεί η χαλάρωση της συνθήκης Σένγκεν. Η αυστηριοποίηση των ελέγχων στα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας ,δημιουργεί κίνδυνο εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα.

 

Είναι ξεκάθαρο ,μετά το φιάσκο του νομίσματος και του προγράμματος, πως «περπατάμε παράλληλα και όλα είναι ακατάλληλα για να σμίξουμε πάλι».Αν δεν βάλει νερό στο κρασί της η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και το αγροτικό, θα χάσει το κοινωνικό της έρεισμα και θα γίνει αυτό που φοβάται :η αριστερή «παρένθεση».