Η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου έχει μια πλούσια πορεία στη δισκογραφία, δημιουργήθηκε το 1995 και αποτελείται από παιδιά ηλικίας 7-17 ετών.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους Έλληνες καλλιτέχνες είτε δισκογραφικά ή μέσω κοινών εμφανίσεων σε συναυλίες και φέτος γιορτάζει τα 21 της χρόνια, με τραγούδια μοναδικά από τη δισκογραφία της, καθώς και με καινούργια τραγούδια σημαντικών Ελλήνων συνθετών και με καλεσμένους της τον Παντελή Θαλασσινό και τη Fide Koksal.

 

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 17 Απριλίου 2016, στις 12:00 στο Gazarte.

{source}
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/XVcozfFtr2Q» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

Με αυτή την αφορμή σας προσκαλώ σε ένα μουσικό ταξίδι με τον καλύτερο οδηγό, έναν άνθρωπο με τον οποίο μας συνδέει πολυετής φιλία και θα μας μιλήσει για τη ζωή του, την καλλιτεχνική πορεία του και τα μελλοντικά σχέδια του.

 

– Πείτε μας την πρώτη επαφή σας με τη μουσική.
«Γεννήθηκα σε μουσική οικογένεια, οπότε η μουσική ήταν στη ζωή μου από τις πρώτες μου μέρες. Είχα την τύχη να έχω μητέρα, τη μουσικοπαιδαγωγό Κική Καψάσκη».

 

– Ποιο ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία της χορωδίας;
«Πάντα μου άρεσε να δουλεύω με παιδιά. Η απόφαση ήρθε έτσι ξαφνικά βρίσκοντας άκρη μέσα στον υπέροχο κόσμο της μουσικής. Και η μητέρα μου ηχογραφούσε τα παιδικά της τραγούδια πάντα με ομάδες παιδιών στις οποίες συμμετείχα και εγώ. Οπότε εκτέθηκα στο «μουσικό ιό» από μικρός και η χορωδία αποτέλεσε το μέσο για να τον μεταδώσω στις νεότερες γενιές».

– Η καταγωγή σας από μουσική οικογένεια επηρέασε θετικά η αρνητικά την πορεία σας;
«Εννοείται θετικά με επηρέασε. Οι γονείς της μητέρας μου ήταν καθηγητές μουσικής και έμαθε μουσική όπως έμαθε να μιλάει και να περπατάει. Ζούσε σε ένα περιβάλλον που οι καντάδες συναντούσαν τις όπερες και τα μαθήματα σολφέζ έδεναν με τα παιδικά τραγούδια. Η πολύτιμη εμπειρία της από τα στούντιο ήταν οδηγός και με βοήθησε σαν τρόπο σκέψης και ζωής».

 

– Τι θα συμβουλεύατε ένα γονιό που επιθυμεί να στείλει το παιδί του για μουσικές σπουδές; Τι προσφέρει η ενασχόληση με τη μουσική στα παιδιά;
«Η ενασχόληση με τη μουσική προσφέρει ευτυχία, γαλήνη, διέξοδο, όνειρα. Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς θα ζούσα χωρίς τη χαρά της μουσικής. Νομίζω και όλα τα παιδιά της χορωδίας έχουν τα ίδια συναισθήματα και απολαμβάνουν την κάθε στιγμή. Να δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να ταξιδέψουν στον υπέροχο κόσμο της μουσικής, που ευφραίνει την καρδιά τους και βοηθά την έκφραση των άδολων συναισθημάτων τους».

– Πώς μπορεί ένα παιδί να γίνει μέλος σας;
«Με ακρόαση γίνεται κάποιο παιδί μέλος της χορωδίας. Πρέπει να δείξει ότι έχει ταλέντο, και εμείς θα του δείξουμε τρόπους να το καλλιεργήσει ώστε να φτάσει σε επαγγελματικό επίπεδο, αν του δοθεί η ευκαιρία».

 

sp lamprou

 

– Πείτε μας λίγα λόγια για τη σύνθεση και την καλλιτεχνική δραστηριότητα της χορωδίας.
«Η χορωδία έχει περίπου 100 παιδιά και αποτελεί την πιο δισκογραφική χορωδία (όλων των ειδών) στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Πάνω από 100 δίσκους προσωπικούς και οι συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών».

– Στην 21χρονη μουσική διαδρομή σας έχετε ξεχωρίσει μια αξέχαστη στιγμή και μια μεγάλη απογοήτευση που σας οδηγούν;
«Όλες οι στιγμές είναι αξέχαστες, όλες οι ηχογραφήσεις. Ίσως μια στιγμή που τραγουδήσαμε στην Κρήτη για ένα αξιολάτρευτο κορίτσι, την μικρή Στελίτσα που έφυγε στα 6,5 της χρόνια. Απογοητεύσεις; Μου έδιναν δύναμη και πείσμα να συνεχίσω για να τα καταφέρω».

– Πώς επιλέγετε το ρεπερτόριο σας;
«Το ρεπερτόριο μας συνήθως προέρχεται από την πλούσια ελληνική μουσική. Υπάρχουν τόσοι ποιητές και συνθέτες που σε μαγεύουν. Την προτιμώ από τα ξένα. Έχουμε και αρκετές διασκευές από ξένες μελωδίες. Το ελληνικό λαϊκό τραγούδι έχει μπει στο αίμα μας, δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο είδος και δεσπόζουσα θέση θα κρατούν οι μοναδικοί Θεοδωράκης, Τσιτσάνης, Ζαμπέτας και τόσοι άλλοι».

– Είστε δάσκαλος μουσικής και πτυχιούχος της Γυμναστικής Ακαδημίας. Το «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» αποτελεί βασική αρχή διαπαιδαγώγησης τη σημερινή εποχή;
«Αυτές οι δύο τέχνες συνδυάζονται ιδανικά. Γνωρίζω πολλούς φίλους γυμναστές και μουσικούς μαζί. Η μουσική παιδεία και ο αθλητισμός προάγουν τα χαρίσματα κάθε παιδιού μέσα από την καλλιέργεια ψυχής και την ευγενή άμιλλα. Η σημερινή εποχή βασίζεται στην τεχνολογία, θεωρώ ακράδαντα ότι η αρμονική σχέση της με τα παραπάνω επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών».

– Πόσο δύσκολος είναι ο προγραμματισμός για τη συμμετοχή σε μια εκδήλωση;
«Εξαρτάται από την εκδήλωση. Όταν κάνεις αυτή τη δουλειά όλα θα γίνουν με προκαθορισμένη σειρά, μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και πολλές εξαντλητικές πρόβες. Μην ξεχνάς, απαιτείται η συνεργασία πολλών ατόμων για να έχουμε μια άρτια εμφάνιση που θα ικανοποιήσει το κοινό. Όλα, όμως, τα ξεχνάς μόλις δεις τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών στο φινάλε και η ζεστή αγκαλιά τους αποτελεί το σπουδαιότερο βραβείο για μένα».

 

– Ποια είναι η θεματολογία των βιβλίων που γράφετε, σε ποιες ηλικίες απευθύνονται και πώς μπορούν να τα προμηθεύονται οι γονείς;
«Η θεματολογία έχει να κάνει με τις βασικές αρχές της μουσικής και κυρίως για παιδιά του Δημοτικού σχολείου. Είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για όλα όσα αφορούν τη χορωδία. Ο μουσικός οίκος «Φίλιππος Νάκας» έχει αναλάβει τη διανομή τους σε όλη τη χώρα».

 

– Συμμετοχές σε συναυλίες με Σπανουδάκη, Πλέσσα και πλήθος επωνύμων τραγουδιστών. Από το εντυπωσιακό σας βιογραφικό ξεχωρίζω την παρουσία σας στα SPECIAL OLYMPICS 2007. Λίγα λόγια για αυτή τη μοναδική εμπειρία.

«Πραγματικά, ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία που έμεινε χαραγμένη στην καρδιά μας. Ήρθαμε κοντά σε παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας που έδειχναν την αστείρευτη δύναμη τους και την θέληση τους για ζωή. Μοιραστήκαμε στιγμές γεμάτες γέλιο, αγωνία και ελπίδα».

– Συμμετοχή στο πρωινό του ΑΝΤ1 το 2010. Με ποια αφορμή έγινε;
«Με τον ΑΝΤ1 έχουμε ιδιαίτερη σχέση. Έχουμε τραγουδήσει δεκάδες φορές και η συνεργασία μας είναι αρμονική, ήταν και χορηγός στο cd «Μικρά παιδιά μεγάλα όνειρα». Εύχομαι να συναντηθούμε με κάτι πρωτότυπο στο άμεσο μέλλον».

 

– Η έκδοση «Να μεγαλώνουμε μαζί» πώς προέκυψε;
«Η έκδοση «Να μεγαλώνουμε μαζί» έγινε για τα 18 χρόνια της χορωδίας στη δισκογραφία, περιλαμβάνει 4 cd με τη συμμετοχή 65 μεγάλων τραγουδιστών που ερμηνεύουν από ένα τραγούδι με τα παιδιά μαζί. Μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό το αφιέρωμα. Η ανταπόκριση του κόσμου με χαροποιεί και ο τίτλος αποτελεί ένα μήνυμα πως θα συνεχίσω «να μεγαλώνω μαζί» τις επόμενες γενιές παιδιών».

 

– Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θα σκεφτόσασταν π.χ. τη διοργάνωση μιας μουσικής θεατρικής παράστασης με παιδιά;
«Μου αρέσουν οι προκλήσεις και το θέατρο με μαγνητίζει και είναι μια εξαιρετική ιδέα. Έχουμε παίξει στο musical «Joseph» τo 2000 και πολλά παιδιά ήδη παίζουν σε παραστάσεις, με μεγάλη επιτυχία».

Θα προσκαλούσατε καταξιωμένες παιδικές χορωδίες του εξωτερικού για κοινές εμφανίσεις;
«Δεν τρελαίνομαι για φεστιβάλ χορωδιών. Είναι σε άλλο στιλ από μας. Προτιμώ αντί για ώρες προβών, να τις αξιοποιώ ηχογραφώντας στο στούντιο».

– Πριν από λίγο καιρό ο γιος σας, ο Θάνος, έκανε τα πρώτα βήματά του στο τραγούδι. Πώς νιώθετε και τι τον συμβουλεύσατε;
«Νιώθω περήφανος γιατί έχει ταλέντο στο τραγούδι και στην κιθάρα. Κάνει μαθήματα με τον κορυφαίο Πέτρο Μάργαρη. Τον συμβουλεύω να είναι συγκεντρωμένος και να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Να συμπληρώσω ότι είναι ξεκάθαρα δική του επιλογή, δεν τον πίεσε κανείς και μπορεί να σταματήσει και να αφοσιωθεί σε οτιδήποτε άλλο».

– Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Ασχολείστε με τη μαγειρική; Ποιο είναι το αγαπημένο σας «Με τη μαγειρική δεν ασχολούμαι αλλά ευτυχώς αρέσει στη γυναίκα μου που με προσέχει. Ελεύθερο χρόνο θέλω να περνάω με την οικογένειά μου, γιατί τους έχω στερήσει αρκετό. Λίγο μπάσκετ, θαυμαστής του Γκάλη παλιότερα και ο κινηματογράφος, ιδιαίτερα οι κωμωδίες, γεμίζουν το λιγοστό ελεύθερο χρόνο μου».

Πείτε μας τρεις λέξεις που σας χαρακτηρίζουν.
«Ονειροπόλος, υπομονετικός με τους ανθρώπους και τελειομανής στη δουλειά».

– Αν δεν ήσασταν μουσικός, τι επάγγελμα θα διαλέγατε και γιατί;
«Με κάτι που θα προσέφερα στο κόσμο, γιατρός ίσως. Αλλά χωρίς μουσική δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου».

– Τι απεχθάνεστε και τι θαυμάζετε περισσότερο σε έναν άνθρωπο;
«Απεχθάνομαι την αχαριστία και θαυμάζω τους ευφυείς ανθρώπους».

– Πώς βιώνετε την «κρίση» στην εποχή μας; Πόσο άλλαξε τη ζωή σας και το τρόπο σκέψης σας;
«Η κρίση αγγίζει όλους μας, τη νιώθουμε άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Δεν κάνουμε απερίσκεπτες σπατάλες, είχαμε ξεφύγει εκτός ορίων σε πολλούς τομείς. Πιστεύω να πήραμε το μάθημά μας και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Βέβαια το κόστος είναι μεγάλο, κρίμα να χάνονται άνθρωποι από την έλλειψη χρημάτων, κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινής λογικής και αυτοκριτικής. Ελπίζω να αντέξουμε και να έρθουν πιο ανέμελες μέρες για όλους μας».

– Ποια είναι η φιλοσοφία σας για μια καλύτερη ζωή;
«Να κάνεις αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο, να έχεις μέτρο στη ζωή σου, να πράττεις περισσότερα για το γενικό καλό, να χαίρεσαι κάθε στιγμή με την οικογένειά σου. Μα πάνω από όλα να είσαι υγιής και στο σώμα και στο πνεύμα».