Το Eurogroup έδωσε καλά νέα για την κυβέρνηση,  την άμεση εφαρμογή μέτρων ρύθμισης του ελληνικού χρέους ώστε σε βάθος χρόνου να μειωθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Αλλά υπογράμμισε και την προσήλωση στη διατήρηση του πλεονάσματος του 3,5% για πέντε ώς δέκα ακόμα χρόνια.

Τσακαλώτος: Πήραμε περισσότερα από όσα περιμέναμε

«Το 2018 κλείνει το χάσμα. Όλοι επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Το άλλο καλό νέο είναι ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Είναι πολύ υποσχόμενα τα μέτρα και πολύ πιο ευνοϊκά από αυτά που περιμέναμε τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Ρέγκλινγκ ήδη ανακοίνωσε μείωση στο 20% του ελληνικού χρέους μέχρι το 2060», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο επεσήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» και αναφορικά με τη β’ αξιολόγηση.

 

Μοσκοβισί: Η β’ αξιολόγηση θα κλείσει

Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: «Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν τη β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση. Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

 

ESM: Είμαστε στο σωστό δρόμο

Τέλος ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».

 

Ο κ. Ρέγκλινγκ απαρίθμησε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:

 

– Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.
– Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
– Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

 

{source}
<iframe src=»https://video.consilium.europa.eu/en/embed/c9ff588f-6d7c-4268-8e9c-93971fd8f2cb» height=»900″ width=»640″ name=»stst» scrolling=»yes» frameborder=»0″ border=»0″ allowtransparency=»true» style=»overflow: hidden;»></iframe>
{/source}