Tης Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Συνάντηση εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου και επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας δομικών υλικών της Ελλάδας και του Κοσόβου θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στην Αθήνα.

Σκοπός της συνάντησης θα είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες συμπράξεων, με σκοπό την ανάληψη έργων στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση προγράμματος δημοπράτησης έργων υποδομής στο Κόσοβο.

 

Τη σχετική απόφαση έλαβαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Μάρδας και του Κοσόβου Valon Murtezaj, κατά τη συνάντηση που είχαν, σήμερα, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Θέμα της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την ανάπτυξη και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, στο εμπόριο, αλλά και στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε διάφορους τομείς.

 

Επίσης, συμφωνήθηκε κατά την ίδια συνάντηση να επισκεφθούν την Πρίστινα εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της φαρμακοβιομηχανίας.

 

Ο κ. Murtezaj, με βάση τη θέση σε ισχύ, πρόσφατα, της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Κοσόβου-Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση των ευκαιριών διμερούς συνεργασίας που προκύπτουν από αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υφυπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.

 

Η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ)

Υπενθυμίζουμε, πως η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κοσσυφοπεδίου υπογράφηκε στις 27 Οκτωβρίου 2015, στο Στρασβούργο.

 

Όπως επισημάνθηκε από την Ε.Ε. κατά την υπογραφή της, η ΣΣΣ εστιάζει στο σεβασμό των βασικών δημοκρατικών αρχών και στοιχείων που αποτελούν τον πυρήνα της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. Η ΣΣΣ θα δημιουργήσει χώρο όπου θα επιτρέπονται οι ελεύθερες συναλλαγές και η εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων σε άλλους τομείς, όπως ο ανταγωνισμός, οι κρατικές ενισχύσεις και η διανοητική ιδιοκτησία. Επίσης, θα βοηθήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου το Κοσσυφοπέδιο να υιοθετήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Άλλες διατάξεις περιλαμβάνουν τον πολιτικό διάλογο, τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως η παιδεία, η απασχόληση, η ενέργεια, το περιβάλλον, καθώς και η δικαιοσύνη και οι εσωτερικές υποθέσεις.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να στηρίζει την πορεία του Κοσσυφοπεδίου στο δρόμο για την Ε.Ε. μέσω της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, δηλ. την πολιτική που έχει σχεδιάσει η Ε.Ε. για τη συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την περιφερειακή συνεργασία. Η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης είναι βασική συνιστώσα αυτής της διαδικασίας. Προκειμένου να στηριχθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η Ε.Ε. διαθέτει προενταξιακή βοήθεια προς τα δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία ύψους περίπου 11,7 δισ. € για το διάστημα 2014-2020, εκ των οποίων τα 645,5 εκατ. € προορίζονται για το Κοσσυφοπέδιο. 

Πηγή Blog:marina anastas.kourbela