Ενώ εδώ όλοι παρακολουθούν το Big Brother των καναλαρχών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει μια πολύ κρίσιμη συνάντηση αύριο Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016, στις 13.00 (τοπική ώρα) με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ  Νουί (D. Nouy) στη Φρανκφούρτη, στα γραφεία της ΕΚΤ.

Η ατζέντα περιλαμβάνει την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τα «κόκκινα» δάνεια.

Πέρα από τις αλλαγές στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, τα «κόκκινα» δάνεια απειλούν να τινάξουν στον αέρα την οικονομία της χώρας και απαιτούν άμεση λύση. Μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς προβλέπουν ώς το τέλος του 2019 οι στόχοι που κατέθεσαν οι τράπεζες στην ΤτΕ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, στο τέλος του α΄ τριμήνου οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις των τραπεζών αγγίζουν το 45% και σε απόλυτα μεγέθη τα 108,6 δισ. ευρώ, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (μετά την Κύπρο). Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φθάνει στο 67%, στα στεγαστικά στο 42% και στα καταναλωτικά στο 55%.

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών που λόγω των κινητοποιήσεων των δικηγόρων είχαν παγώσει.
Πάνω από 2.000 φάκελοι είναι ήδη έτοιμοι και τους επόμενους μήνες μπορεί να φτάσουν τις 5.000 περιπτώσεις. Μετά τις κατασχέσεις λογαριασμών σφίγγει ο κλοιός για τους κακοπληρωτές που πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να έρθουν σε συμφωνία με τις τράπεζες για τις οφειλές τους.

Όσοι υπάγονται στο νόμο Κατσέλη δεν απειλούνται και κυρίως θα βγουν στο σφυρί ακίνητα μεγάλης αξίας πάνω από 300.000 ευρώ. Επιβαρυντικό στοιχείο θα είναι και η χρονική καθυστέρηση άνω των δύο ετών.

Η μόνη ασπίδα είναι, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μόλις λάβουν τη διαταγή πληρωμής να αιτηθούν διακοπή της διαδικασίας στην έναρξή της. Αν έχουν χάσει τις προθεσμίες τότε θα πρέπει να ζητήσουν αναστολή ή ανακοπή όταν τους κοινοποιηθεί η κατάσχεση.

Στόχος είναι να πιεστούν αυτοί που έκαναν κατάχρηση της περιόδου παγώματος και όχι αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν