O πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες πέθανε τη νύχτα σε ηλικία 93 ετών, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ανακοίνωσε ο γιατρός του Ράφι Γουόλντεν.

Tο 1994, ο Πέρες τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τους Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ, για το ρόλο τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να υπογραφούν οι Συμφωνίες στο Όσλο.

Μετά τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν, ο Πέρες ανέλαβε και πάλι ως πρωθυπουργός. Αργότερα στην κυβέρνηση του Εχούντ Ολμέρτ υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα τις περιοχές της Νεγκέβ και της Γαλιλαίας.

Το 1997 ίδρυσε το Κέντρο για την Ειρήνη, που φέρει το όνομά του. Δύο φορές πρωθυπουργός από το 1984 έως το 1986 και από το 1995 έως το 1996, πρόεδρος από το 2007 έως το 2014, υπουργός Άμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών… συνοδοιπόρος των Μπεν Γκουριόν, Γιτζάκ Ράμπιν, Αριέλ Σαρόν.

Στη δεκαετία του ’50, από τη θέση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Άμυνας, είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τροφοδοσία του Ισραήλ με σύγχρονα όπλα, κυρίως από τη Γαλλία. Έλαβε μέρος στην προετοιμασία της εκστρατείας του Σουέζ το 1956 με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την εθνικοποίηση της Διώρυγας.

Ως υπουργός Άμυνας στη δεκαετία του ’70 εγγυήθηκε για την εγκατάσταση των πρώτων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, των θεωρούμενων παράνομων από τον ΟΗΕ και κύριο εμπόδιο για την ειρήνη.

Ήταν πρωθυπουργός το 1996, όταν περισσότεροι από 100 άμαχοι σκοτώθηκαν σε προσφυγικό καταυλισμό του ΟΗΕ που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ στο χωριό Κανά του Λιβάνου.

 

Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα για την απώλεια του Σιμόν Πέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Shimon Peres, πρώην Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ. Ως τελευταίος εκπρόσωπος της γενιάς που ίδρυσε το Κράτος του Ισραήλ και το βοήθησε να προχωρήσει το δρόμο του μέσα από τις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετώπισε από την πρώτη ημέρα της ύπαρξης σε όλη την πορεία των επιτευγμάτων του, ο Shimon Peres θα μείνει στη μνήμη μας ως άνθρωπος της ειρήνης, ως ο ιθύνων νους των Συμφωνιών του Όσλο, και βραβευθείς με το Νόμπελ Ειρήνης.

 

Ήταν ένας από τους πλέον σώφρονες και πιο δημοφιλείς ηγέτες της χώρας και ένας ισχυρός υπέρμαχος της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Η αφοσίωσή του στην υπηρεσία της Πατρίδας και του Έθνους του θα μείνουν πάντα στη μνήμη μας ως υπόδειγμα για τους σημερινούς και μελλοντικούς ηγέτες.

 

Εκ μέρους του ελληνικού λαού και εμού προσωπικώς, εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου και την από καρδίας συμπάθειά μου προς τους οικείους του εκλιπόντος και τον λαό του Ισραήλ».