Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela.@gmail.com)

Από σήμερα, η ΕΡC, η οποία ισχύει, αρχικά για ορισμένα επαγγέλματα διευκολύνει την άσκηση επαγγέλματος των μετακινούμενων Ευρωπαίων και συμβάλλει στην πραγματική ενοποίηση των αγορών στην ΕΕ, σε μια περίοδο αμφισβήτησης της ΕΕκαι τάσεων περιορισμού των τεσσάρων ελευθεριών της Ενιαίας Αγοράς.

Η ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα δεν είναι μια πλαστική κάρτα, αλλά ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό που εκδίδεται από την πρώτη πλήρως διαδικτυακή πανευρωπαϊκή διαδικασία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Η χρήση της είναι ευκολότερη και ταχύτερη από ό,τι οι παραδοσιακές διαδικασίες αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, αλλά και πιο διαφανής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθoύν την πορεία της αίτησής που έχουν υποβάλει για την έκδοση της κάρτας, διαδικτυακά και να ξαναχρησιμοποιούν, ήδη τηλεφορτωμένα έγγραφα για να υποβάλουν νέες αιτήσεις σε άλλες χώρες.

 

Προς το παρόν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν τη διαδικασία EPC μόνον αν είναι:

• νοσηλευτές/νοσηλεύτριες υπεύθυνοι/-η για γενική περίθαλψη

• φαρμακοποιοί

• φυσιοθεραπευτές/φυσιοθεραπεύτριες

• οδηγοί ορειβασίας

• κτηματομεσίτες/κτηματομεσίτριες

Με την EPC, τα προσόντα των επαγγελμάτων αυτών μπορούν να αναγνωριστούν αποτελεσματικότερα σε άλλη χώρα της ΕΕ — η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει των υφιστάμενων κανόνων, αλλά ο μηχανισμός θα απλουστευθεί μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, προβλέπονται διασφαλίσεις για την αποτροπή καταχρήσεων: η δημιουργία ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης εξασφαλίζει ότι οι ασθενείς και οι καταναλωτές της ΕΕ συνεχίζουν να προστατεύονται επαρκώς. Εφόσον τεθεί σε εφαρμογή και, με βάση την πρακτική εμπειρία όσον αφορά τη λειτουργία της, η EPC μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον και σε άλλους κλάδους επαγγελματιών που μπορούν να μετακινηθούν στο εξωτερικό.

Σε ποιες χώρες

Η ευρωπαϊκή επαγγελματική κάρτα ισχύει στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ και τις 3 από τις τέσσερις χωρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτεστάιν. Οι 31 χώρες έχουν δημιουργήσει τον λεγόμενο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) Η Ελβετία, μέλος της ΕΖΕΣ, δε μετέχει στον ΕΟΧ.

 

1637080 elzbieta bienkowska wicepremier

Δηλώσεις της Επιτρόπου Elżbieta Bieńkowska

Η Επίτροπος Elżbieta Bieńkowska, αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε, σχετικά: «Η ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, ώστε οι Ευρωπαίοι με τα κατάλληλα προσόντα να μπορούν να εργαστούν, με ευκολότερο και ταχύτερο τρόπο, εκεί όπου χρειάζονται, απαιτούνται και εκτιμώνται τα προσόντα τους. Είναι ένα πρακτικό εργαλείο που θα έχει οφέλη όχι μόνο για τους επαγγελματίες αλλά και για όσους έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες τους. Είναι ένα ακόμη χειροπιαστό όφελος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ».