Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)
Όλους τους τομείς των εξωτερικών σχέσεων και δράσεων της Ε.Ε. καλύπτει η Συνολική Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας που επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της Ε.Ε. στον κόσμο κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά.

Η Συνολική Στρατηγική προβάλλει ιδιαίτερα την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την αυτονομία της και την ενίσχυση της άμυνας. Οπως αναφέρεται σχετικά:

«Ως Ευρωπαίοι οφείλουμε να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και ικανοί για την αποτροπή, την αντιμετώπιση των εξωτερικών απειλών και την προστασία μας από αυτές.

 

Μολονότι το ΝΑΤΟ υφίσταται για να υπερασπίζεται τα μέλη του -τα περισσότερα από τα οποία είναι ευρωπαϊκά- από τις εξωτερικές επιθέσεις, οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι, εκπαιδευμένοι και οργανωμένοι για να συμβάλουν αποφασιστικά σε αυτές τις συλλογικές προσπάθειες, καθώς και να δρουν αυτόνομα, όταν αυτό είναι απαραίτητο».

Σχετικά με τη διεύρυνση αναφέρεται, πως «η στρατηγική πρόκληση για την Ε.Ε. αφορά την προώθηση της πολιτικής μεταρρύθμισης, του κράτους δικαίου, της οικονομικής σύγκλισης και των σχέσεων καλής γειτονίας στα δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, επιδιώκοντας παράλληλα με συνέπεια τη συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Η πολιτική της Ε.Ε. έναντι των υποψηφίων χωρών θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε σαφή, αυστηρή και δίκαιη διαδικασία προσχώρησης. Αρχικά, θα επικεντρωθεί στις θεμελιώδεις απαιτήσεις προσχώρησης και θα προβλέπει περισσότερο έλεγχο των μεταρρυθμίσεων, σαφέστερες μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις και υποβολή παρατηρήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών. Ταυτόχρονα, η στήριξη της Ε.Ε. προς αυτές τις χώρες και η συνεργασία με αυτές πρέπει να αποφέρουν συγκεκριμένα οφέλη σήμερα, και πρέπει να διαδοθούν σωστά. Τούτο συνεπάγεται συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας, τη μετανάστευση, τις υποδομές, την ενέργεια και το κλίμα, εμβάθυνση των διαπροσωπικών επαφών και αναπροσαρμογή της συνδρομής της Ε.Ε. με στόχο την αισθητή βελτίωση της ευημερίας των πολιτών».

Σημειώνεται, πως η κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών της Ε.Ε. και στην οποία μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημ. Βίτσας, αναμένεται να εγκρίνει το σχετικό κείμενο.

Όλο το κείμενο στο: https://briniko.blogspot.gr/2016/11/blog-post_14.html