Τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας προβλέπει σχέδιο κανονισμού, ο οποίος καθορίζει τους στόχους του Ταμείου, τον προϋπολογισμό του για την περίοδο από 1ης Iανουαρίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2027, τις μορφές ενωσιακής χρηματοδότησης και τους κανόνες για την εν λόγω χρηματοδότηση.

Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την υλοποίηση του Ταμείου για την περίοδο από την 1η Iανουαρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2027 ανέρχεται σε 7.953.000.000 EUR σε τρέχουσες τιμές.

Στόχοι

1. Γενικός στόχος του Ταμείου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της αποδοτικότητας και της ικανότητας καινοτομίας της ευρωπαϊκής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης στον τομέα της άμυνας (ΕΒΤΒΑ) σε ολόκληρη την Ένωση, η οποία συμβάλλει στη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης και στην ελευθερία δράσης της, μέσω της στήριξης συνεργατικών δράσεων και διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ νομικών οντοτήτων σε ολόκληρη την Ένωση, ιδίως ΜΜΕ και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς και μέσω της ενίσχυσης και της βελτίωσης της ευελιξίας της αλυσίδας εφοδιασμού και της αλυσίδας αξίας στον τομέα της άμυνας, της διεύρυνσης της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ νομικών οντοτήτων και της καλύτερης αξιοποίησης του βιομηχανικού δυναμικού καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, σε κάθε στάδιο του βιομηχανικού κύκλου ζωής των αμυντικών προϊόντων και τεχνολογιών.

2. Το Ταμείο έχει τους ακόλουθους ειδικούς στόχους: α) να στηρίξει τη συνεργατική έρευνα που θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τις επιδόσεις των μελλοντικών δυνατοτήτων σε ολόκληρη την Ένωση, με σκοπό, αφενός, τη μεγιστοποίηση της καινοτομίας και την εισαγωγή νέων αμυντικών προϊόντων και τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των ανατρεπτικών τεχνολογιών για την άμυνα, και αφετέρου, τη βέλτιστη χρήση των δαπανών έρευνας στον τομέα της άμυνας στην Ένωση·

β) να στηρίξει τη συνεργατική ανάπτυξη αμυντικών προϊόντων και τεχνολογιών, συμβάλλοντας στην αύξηση της αποδοτικότητας των αμυντικών δαπανών εντός της Ένωσης, στην επίτευξη μεγαλύτερων οικονομιών κλίμακας, στη μείωση του κινδύνου περιττών αλληλεπικαλύψεων και, συνεπώς, στην προώθηση της υιοθέτησης ευρωπαϊκών αμυντικών προϊόντων και τεχνολογιών από την αγορά και στη μείωση του κατακερματισμού των αμυντικών προϊόντων και τεχνολογιών ανά την Ένωση, επιτυγχάνοντας, εν τέλει αύξηση της τυποποίησης των αμυντικών συστημάτων και μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνατοτήτων των κρατών μελών.

Η συνεργασία αυτή συνάδει με τις προτεραιότητες όσον αφορά τις αμυντικές δυνατότητες που συμφώνησαν από κοινού τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και ιδίως στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης δυνατοτήτων. Εν προκειμένω, μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, οι περιφερειακές και διεθνείς προτεραιότητες, όταν εξυπηρετούν τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας της Ένωσης, όπως ορίζονται στο πλαίσιο της ΚΕΠΠEΑ και εφόσον αποφεύγονται οι περιττές αλληλεπικαλύψεις και δεν αποκλείουν τη δυνατότητα συμμετοχής κανενός κράτους μέλους ή συνδεδεμένης χώρας.

Προϋπολογισμός

Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την υλοποίηση του Ταμείου για την περίοδο από την 1η Iανουαρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2027 ανέρχεται σε 7.953.000.000 EUR σε τρέχουσες τιμές.

2. Η κατανομή του ποσού της παραγράφου 1 είναι η εξής:

α) 2.651.000 000 EUR για δράσεις έρευνας·

β) 5.302.000.000 EUR για δράσεις ανάπτυξης. Για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων ή νέων εξελίξεων και αναγκών, η Επιτροπή μπορεί να αναδιανέμει το κονδύλιο για δράσεις έρευνας ή ανάπτυξης που ορίζεται στην παράγραφο 2, μέχρι το 20 %. 3. Το ποσό της παραγράφου 1 μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται για τεχνική και διοικητική συνδρομή για την υλοποίηση του Ταμείου, όπως δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού, της εγκατάστασης, της λειτουργίας και της συντήρησης των εταιρικών συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών.

Ποσοστό τουλάχιστον 4 % και έως 8 % του χρηματοδοτικού κονδυλίου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 διατίθεται σε προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ή χορήγηση χρηματοδότησης για τη στήριξη ανατρεπτικών τεχνολογιών για την άμυνα. Άρθρο 5 Συνδεδεμένες χώρες Η συμμετοχή στο Ταμείο είναι ανοικτή στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) τα οποία είναι μέλη του Ευρωπαϊκού ȅικονομικού Χώρου (ΕeΧ), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στη συμφωνία για τον ΕeΧ (συνδεδεμένες χώρες).

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com