Ηχυρή απάντηση στο «όχι» του Μπόρις Τζόνσον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μας έρχεται  από ένα  διακομματικό ψήφισμα  στο  Κογκρέσο από τους ομοσπονδιακούς βουλευτές Κάρολιν Μαλόνι και Κωνσταντίνο Μπιλιράκη.

Οι δύο βουλευτές και συμπρόεδροι στο Ελληνικό Συμβούλιο (Hellenic Caucus) της Ομοσπονδιακής Βουλής, που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, τονίζουν στο ψήφισμά τους, ότι, «ενόσω γιορτάζουμε την 200ή επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τη μάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα -τα σπουδαιότερα παραδείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης και ομορφιάς – να επιστρέψουν σπίτι τους. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ζωτικά κομμάτια της Ιστορίας της Ελλάδας…».

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι έτοιμο να τα υποδεχθεί εάν και εφόσον αποφασίσει το Βρετανικό Μουσείο να υπερβεί τις παντελώς αβάσιμες ιδιοκτησιακές αιτιάσεις του. Ο  Ελγιν δεν διέθετε άδεια για να τα αφαιρέσει. Είχε ένα φιρμάνι που αναφέρει ρητά ότι του δίνεται η άδεια μιας ανασκαφής πέριξ του Παρθενώνα  και ζωγραφικής αποτύπωσης των Γλυπτών.