Μια καλή αρχή έγινε στο χώρο της απασχόλησης, που μπορεί να μειώσει τις μεγάλες διαφορές στους μισθούς, που υπάρχουν, σήμερα, μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ,και να οδηγήσει στην αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολύ χαμηλόμισθων.

Οι υπουργοί  Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων που συνεδρίασαν, χτες, στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν, σχετικά με την οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην  ΕΕ.

Η συμφωνία τους, αφορά τη θέση που θα αναπτύξει το Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με το κείμενο της υπό έκδοση οδηγία στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο..

Οι δίκαιοι μισθοί που εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, επισημαίνει το Συμβούλιο, αποτελούν μία από τις αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Με στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης,

Το σχέδιο οδηγίας  σχέδιο ενωσιακού νομοθετήματος, θεσπίζει πλαίσιο για την προώθηση επαρκών επιπέδων νόμιμων κατώτατων μισθών, την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών και τη βελτίωση της αποτελεσματικής πρόσβασης στην προστασία με τη μορφή κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους που δικαιούνται κατώτατο μισθό.

Προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών

Οι χώρες με υψηλό ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις τείνουν να έχουν μικρότερο ποσοστό χαμηλόμισθων εργαζομένων και υψηλότερους κατώτατους μισθούς από ό,τι οι χώρες με χαμηλό ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Για τον λόγο αυτό οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οι χώρες θα πρέπει να προωθήσουν την ενίσχυση της ικανότητας των κοινωνικών εταίρων να προχωρούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εάν η κάλυψη από συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι κάτω του 70 %, θα πρέπει επίσης να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Τι δήλωσε ο Janez Cigler Kralj, Υπουργός Εργασίας, Οικογένειας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας των Ευκαιριών της Σλοβενίας, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ έως το τέλος Δεκεμβρίου, και τη διαδέχεται η Γαλλία για το εξάμηνο που ακολουθεί.

Η εργασία,είπε, πρέπει να αμείβεται. Δεν μπορούμε να δεχτούμε το γεγονός ότι άνθρωποι που βάζουν όλη τους την ενέργεια στη δουλειά τους εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Αυτό το νομοθέτημα θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών

Προκειμένου να προωθηθεί η επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών και, ως εκ τούτου, να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, τα κράτη μέλη με νόμιμους κατώτατους μισθούς έχουν καθήκον να θεσπίσουν διαδικαστικό πλαίσιο για τον καθορισμό και την επικαιροποίηση αυτών των κατώτατων μισθών σύμφωνα με ένα σύνολο σταθερών και σαφών κριτηρίων. Οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί θα επικαιροποιούνται τακτικά και εγκαίρως. Το ύψος τους μπορεί επιπλέον να αναπροσαρμόζεται με αυτόματους μηχανισμούς τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Αποτελεσματική πρόσβαση

Οι υπουργοί συμφώνησαν, επίσης ,σε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ουσιαστικής πρόσβασης των εργαζομένων που δικαιούνται κατώτατους μισθούς στην προστασία με τη μορφή κατώτατου μισθού: κατάλληλοι έλεγχοι και επιθεωρήσεις, εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με την προστασία με τη μορφή κατώτατου μισθού, υπενθύμιση των υφιστάμενων κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις, δικαίωμα σε επανόρθωση και κυρώσεις για τους εργοδότες που δεν συμμορφώνονται.

Συλλογή και αναφορά δεδομένων

Το κείμενο του σχεδίου οδηγίας που συμφωνήθηκε και θα συζητηθεί ως θέση του Συμβουλίου στις διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο, προβλέπει, επίσης ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρακολουθούν το ποσοστό κάλυψης και την επάρκεια των κατώτατων μισθών. Επιπλέον, θα τους ζητηθεί να υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση ανά διετία σχετικά με το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις, το επίπεδο των νόμιμων κατώτατων μισθών και το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από αυτούς.

Τα κράτη μέλη με αποκλειστικά συλλογικές συμβάσεις υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τα ποσοστά στις χαμηλότερες αμοιβές που καθορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις και σχετικά με τους μισθούς όσων δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Η Επιτροπή θα αναλύει αυτά τα δεδομένα και θα υποβάλλει εκθέσεις στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ΕΕ υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις και το επίπεδο των κατώτατων μισθών. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στα πολύ διαφορετικά μοντέλα της αγοράς εργασίας στα διάφορα κράτη μέλη. Σεβόμενο αυτές τις διαφορές, το σχέδιο νομοθετήματος καθορίζει ένα διαδικαστικό πλαίσιο για την προώθηση καλύτερης και αποτελεσματικότερης προστασίας με τη μορφή κατώτατου μισθού σε όλα τα κράτη μέλη.

Σημειώνεται, ότι το σχέδιο οδηγίας υποβλήθηκε από την Επιτροπή στους δύο συννομοθέτες (Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και Συμβούλιο), στις 28 Οκτωβρίου 2020.

ΠΗΓΗ:ΕΕ

Δημοσιεύτηκε στο pelazkarabo.blogspot.com