Με πολύ σημαντικά θέματα ασχολούνται οι Υπουργοί Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων των 27 χωρών μελών της ΕΕ,οι οποίοι συνεδριάζουν, σήμερα στις Βρυξέλλες. Από τη σημερινή σύνοδο, δεν απουσιάζει, βέβαια και το ενεργειακό, και συγκεκριμένα, η δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55% («Fit for 55»).

Η Προεδρία θα υποβάλει έκθεση προόδου σχετικά με τη νομοθετική δέσμη «Fit for 55», ιδίως όσον αφορά τον κανονισμό για τη θέσπιση μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, την αναθεώρηση της οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας και την πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση κοινωνικού ταμείου για το κλίμα.

Θα συζητηθούν, επίσης, κατά θέμα:

Φορολογία

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα κληθούν να εγκρίνουν γενική προσέγγιση σχετικά με την επικαιροποίηση των κανόνων για μειωμένους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας, σε συνέχεια πρότασης που κατέθεσε η Επιτροπή το 2018 η οποία αποσκοπεί στην επικαιροποίηση του καταλόγου αγαθών και υπηρεσιών για τα οποία επιτρέπονται μειωμένοι συντελεστές ή απαλλαγές.

Τραπεζική Ενωση και το πολυσυζητημένο θέμα της ασφάλισης των καταθέσεων

Η Προεδρία θα υποβάλει έκθεση προόδου σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης πρότασης για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων και άλλων μέτρων μείωσης του κινδύνου τα οποία περιλαμβάνονται στον χάρτη πορείας του Συμβουλίου του 2016 για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
Ένωση κεφαλαιαγορών

Οι υπουργοί θα προβούν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη νομοθετική δέσμη για την ένωση κεφαλαιαγορών, την οποία θα παρουσιάσει η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (AIFMD), του κανονισμού για τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια (ΕΜΕΚ), του ευρωπαϊκού ενιαίου σημείου πρόσβασης (ESAP) και της επανεξέτασης του κανονισμού για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFIR).

Οι στόχοι της νομοθετικής δέσμης είναι η καλύτερη σύνδεση των επιχειρήσεων της ΕΕ με τους επενδυτές και η βελτίωση της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση, η διεύρυνση των επενδυτικών ευκαιριών για τους ιδιώτες επενδυτές και η καλύτερη ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών.

Πρόταση για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Η Προεδρία θα υποβάλει έκθεση προόδου σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η Επιτροπή παρουσίασε τη δέσμη μέτρων στις 20 Ιουλίου 2021.

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Θα συζητηθεί ο κύκλος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2022, συμπεριλαμβανομένης της επισκόπησης της ανάπτυξης για το 2022, της έκθεσης του μηχανισμού επαγρύπνησης για το 2022 και της σύστασης σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης, όπως περιλαμβάνονται στη φθινοπωρινή δέσμη μέτρων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 24 Νοεμβρίου 2021.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τους φακέλους που αφορούν τον κώδικα δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Πηγή: ΕΕ