Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό Dr. Νικόλαο Τζινιέρη, στο ιατρείο του στην Πλατεία Μαβίλη, και συζήτησαν για την οστεοαρθρίτιδα και την ολική αρθροπλαστική γόνατος. Ο ιατρός μας δίνει χρήσιμες συμβουλές και μας ενημερώνει.

Κύριε Τζινιέρη, μπορείτε να μας πείτε τι είναι η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος, επιφορτισμένη με την εκτέλεση πληθώρας κινήσεων. Με την πάροδο των ετών η άρθρωση αυτή μπορεί να υποστεί εκφύλιση, δυσχεραίνοντας την εκτέλεση και των πιο απλών κινήσεων. Το γόνατο δεν είναι απλώς η μεγαλύτερη, αλλά και μία από τις ισχυρότερες και πολυπλοκότερες αρθρώσεις του σώματός μας και δέχεται μεγάλο φορτίο εξαιτίας της εξ ορισμού συμμετοχής της σε πληθώρα επαναλαμβανόμενων καθημερινών πράξεων. Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μία απ’ τις πιο κοινές παθήσεις διαταραχής των αρθρώσεων παγκοσμίως και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα προχωρημένης μέσης και τρίτης ηλικίας.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης;

Μεταξύ των συνηθέστερων συμπτωμάτων, συγκαταλέγονται τα εξής: ο έντονος πόνος στο γόνατο, ο περιορισμός του εύρους κίνησης της άρθρωσης, η επιδείνωση των συμπτωμάτων ύστερα από πολύωρη ακινησία, η αύξηση του πόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας που συχνά προκαλεί αφύπνιση, κσθώς και η ερυθρότητα,το οίδημα και η παραμόρφωση της άρθρωσης. Η οστεοαρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα φθοράς του αρθρικού χόνδρου, με συνέπεια να χάνεται η ελαστικότητά του και η ικανότητά του να βοηθάει στην ολίσθηση των αρθρικών επιφανειών. Η αρθροπλαστική αποτελεί τη μοναδική οριστική λύση της αιτιολογίας της οστεοαρθρίτιδας γόνατος.

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

 Η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μία ορθοπαιδική επέμβαση, κατά την οποία πραγματοποιείται αντικατάσταση των φθαρμένων χόνδρινων ιστών της άρθρωσης που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα με ειδικά εμφυτεύματα. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής ανακουφίζεται από τον οξύ πόνο και τα επιμέρους συμπτώματα της πάθησης και ανακτά την ανώδυνη κινητικότητα της άρθρωσής του.

Ειδικότερα, η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μία επέμβαση με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας και είναι ευρέως γνωστή και διαδεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, η ολική αρθροπλαστική γόνατος με προσωποποιημένους οδηγούς προσφέρει μία ακόμη πιο ακριβή προσέγγιση και ένα πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα, χαρίζοντας σε κάθε ασθενή ξεχωριστά μόνιμη και εξατομικευμένη θεραπεία, με ταχύτερη κινητοποίηση και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.

Κάνατε λόγο για εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος ή αλλιώς για ολική αρθροπλαστική γόνατος με προσωποποιημένους οδηγούς. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτόν τον όρο;

Για την εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος ο ασθενής υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία με τρισδιάστατη ανασύσταση εικόνας βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου με στόχο την ανάλυση της μοναδικής ανατομίας του γόνατός του. Έτσι, ο ιατρός μπορεί προεγχειρητικά να σχεδιάσει την επέμβαση με ακρίβεια χιλιοστού. Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού και τρισδιάστατων (3D) εκτυπωτών σε εργαστήρια του εξωτερικού, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται ειδικοί οδηγοί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την ακριβή εκτέλεση της επέμβασης.

Ο Ν. Τζινιέρης

Με τον τρόπο αυτό, τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στην ιδανική θέση για κάθε ασθενή ξεχωριστά, βάσει της ανατομίας του γόνατος του και της παραμόρφωσης που αυτό έχει υποστεί. Μάλιστα, η ολική αρθροπλαστική γόνατος με προσωποποιημένους οδηγούς κοπής είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος χειρουργικής του γόνατος, καθώς :

  • Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
  • Παρέχει απόλυτη ακρίβεια στην αποκατάσταση της παραμόρφωσης
  • Η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή
  • Ενέχει ελάχιστη πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Είναι σύντομη διαδικασία
  • Η αποκατάσταση μετά από το χειρουργείο είναι ιδιαίτερα σύντομη

Καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί καινοτομία στον κλάδο της ορθοπαιδικής ιατρικής. Υπάρχουν όμως πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η συγκεκριμένη επέμβαση;

Οι επιπλοκές στην εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο από 1% και μπορεί να περιλαμβάνουν θρόμβωση, λοίμωξη του τραύματος με ή χωρίς επιμόλυνση των υλικών, πνευμονική εμβολή ή πρώιμη φθορά των εμφυτευμάτων. Ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό, το ποσοστό είναι απειροελάχιστο και εκμηδενίζεται στα χέρια του έμπειρου χειρουργού.

Ποια είναι η απαιτούμενη προετοιμασία και η διαδικασία της εξατομικευμένης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος;

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία για υποβολή του ασθενούς σε επέμβαση εξατομικευμένης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, ο ασθενής ενημερώνεται για τη διαδικασία της επέμβασης ,τον τύπο αναισθησίας, το χρόνο αποκατάστασης και τη μετεγχειρητική πορεία. Στην συνέχεια, διενεργούνται αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος, αλλά και καρδιολογικός έλεγχος για επιβεβαίωση της καλής ιατρικής κατάστασης του ασθενούς. Επιπλέον, εάν ο ασθενής λαμβάνει κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να ενημερώσει τον θεράποντα ιατρό του.

Αφού πραγματοποιηθεί η αναισθησία του ασθενούς, μέσω κλασικής προσπέλασης αφαιρούνται οι κατεστραμμένοι χόνδρινοι ιστοί στις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος. Έπειτα, τοποθετούνται στο μηρό και την κνήμη οι εξατομικευμένοι οδηγοί, με τη χρήση ειδικών εργαλείων για την ακριβή ευθυγράμμισή τους. Σημαντική διαφορά με την κλασική διαδικασία αποτελεί το γεγονός ότι τα σημεία κοπής των οστών και η θέση εφαρμογής των εμφυτευμάτων έχει σχεδιαστεί και καθοριστεί με εντυπωσιακή ακρίβεια από τον υπολογιστή, δίνοντας τελικά το ιδανικό για κάθε ασθενή αποτέλεσμα, ενώ περιορίζει στο ελάχιστο το ανθρώπινο λάθος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η μέγιστη δυνατή επιβίωση των εμφυτευμάτων, η οποία καλύπτει τουλάχιστον τα 20 έτη.

 Τέλος, Γιατρέ, τι περιλαμβάνει η μετεγχειριτική αποκατάσταση;

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης περιλαμβάνει:

  • παραμονή στο νοσοκομείο για διάστημα περίπου 2-3 ημερών
  • χορήγηση αντιβιοτικών και αντιπηκτικών φαρμάκων
  • άμεση κινητοποίηση την ίδια κιόλας ημέρα
  • πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για ενδυνάμωση και αποκατάσταση της κινητικότητας
  • αφαίρεση ραμμάτων ύστερα από περίπου 14 ημέρες.

Dr. Νικόλαος Τζινιέρης – Χειρουργός Ορθοπαιδικός