Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να προωθήσει τις διεθνείς προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους για τις αφρικανικές χώρες, και χθες, το Συμβούλιο Υπουργών εξέδωσε σήμερα δέσμη συμπερασμάτων ανταποκρινόμενο στο αίτημα που του είχε απευθύνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου 2020 για διαμόρφωση σχετικής κοινής προσέγγισης.

Το θέμα, αξίζει να σημειωθεί, πως πέρα από την οικονομική διάσταση, την κοινωνική και ανθρωπιστική, αλλά και την πολιτική και πρόσφατα της υγείας λόγω κορονοιού,, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Πολιτική της ΕΕ, έστω και με χαλαρή εφαρμογή, έως τώρα, είναι να παραμένουν οι άνθρωποι στις πατρίδες τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο προηγούμενος πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ, είχε προωθήσει ένα εξωτερικό επενδυτικό σχέδιο για επενδύσεις και στήριξη αφρικανικών οικονομιών. Παράλληλα, οι χώρες αυτές απολαμβάνουν μεγάλο μερίδιο της αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ,

Τα συμπεράσματα, που ανακοίνωσε το Συμβούλιο

Τα συμπεράσματα τονίζουν την αυξανόμενη ευπάθεια των χωρών χαμηλού εισοδήματος όσον αφορά το χρέος, ιδίως στην Αφρική, και υπογραμμίζουν ότι η ΕΕ υποστηρίζει μια συντονισμένη διεθνή προσέγγιση όσον αφορά τις προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους για τις αφρικανικές χώρες.

Το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση τόσο για την πρωτοβουλία της G20 και της Λέσχης των Παρισίων για αναστολή της εξυπηρέτησης χρέους (DSSI), η οποία προσφέρει προσωρινό μορατόριουμ χρέους στις φτωχότερες χώρες ως βοήθεια για να μπορέσουν να διαχειριστούν τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, όσο και για την παράτασή της έως τις 30 Ιουνίου 2021, με δυνατότητα περαιτέρω εξάμηνης παράτασης. Δεσμεύεται δε για την πλήρη και διαφανή υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής.

Αναγνωρίζει, επίσης, ότι για τις χώρες με μη βιώσιμα επίπεδα χρέους ενδέχεται να απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Εκφράζει ικανοποίηση για τη συμφωνία της G20 σχετικά με ένα «κοινό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις του χρέους πέραν της DSSI» ως σημαντικό βήμα προόδου στη διεθνή αρχιτεκτονική αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, τάσσεται υπέρ της διαπραγμάτευσης της αναδιάρθρωσης του χρέους, όπου είναι αναγκαίο και κατά περίπτωση, με παράλληλη εξασφάλιση αυστηρών όρων όσον αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τα πλαίσια καταπολέμησης της διαφθοράς και την κινητοποίηση εγχώριων πόρων στο πλαίσιο προγράμματος του ΔΝΤ.

Το Συμβούλιο τονίζει επίσης ότι η διαφάνεια του χρέους έχει ζωτική σημασία για την ορθή αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, για τη λογοδοσία των κυβερνήσεων των οφειλετριών χωρών και για την παροχή της δυνατότητας λήψης τεκμηριωμένων αποφάσεων από τους δανειολήπτες και τους πιστωτές στο πλαίσιο των προσπαθειών ελάφρυνσης του χρέους. Θεωρεί ότι όλα τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος θα πρέπει, κατά συνέπεια, να δημοσιοποιούνται και υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας του χρέους στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com – επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής