Της Ζωής Τόλη

Την παράσταση «Αποκάλυψη», όπως την «είδε» και την αποκωδικοποίησε ο ταλαντούχος Θάνος Παπακωνσταντίνου, παρακολουθήσαμε στη Στέγη του ιδρύματος Ωνάση. Μία όντως εμπνευσμένη παράσταση που αποπνέει κάτι το «θείκό», χωρίς κάποια θρησκευτικοεκκλησιαστική χροιά.

«Η Αποκάλυψη», ανέβηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε σύλληψη / σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου. Τη μετάφραση υπογράφει η Μιχαήλα Πλιαπλιά. Τα εναρμονισμένα σκηνικά και τα ενδεικτικά κοστούμια ανήκουν στη Νίκη Ψυχογιού. Το σχεδιασμό της κίνησης με σεβασμό στο περιεχόμενο του συγγράμματος, φροντίζει η Νάντη Γώγουλου, τη μουσική σύνθεση και προγραμματισμό ηλεκτρονικών ο Πάνος Ηλιόπουλος, τη μουσική επιμέλεια / διεύθυνση, και εκκλησιαστικό όργανο ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.

Μία σύγχρονη θεατρική απεικόνιση του βιβλίου της Αποκάλυψης του ευαγγελιστή Ιωάννη, με την οπτική ενός νέου / καταξιωμένου σκηνοθέτη, που τολμά να αγγίξει ένα από τα πιο δύσκολα και αμφίσημα κείμενα στην παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας. Ένα βιβλίο που επηρέασε πάμπολλα κινήματο και φιλοσοφικές ουτοπικές / δυστοπικές θεωρίες.

Σκηνοθεσία:
Σκηνική αρχιτεκτονική συγκροτημένη, με εμφανή στόχο, κατανυκτική ατμόσφαιρα, μουσική υποβλητική που τελειοποιεί δραματουργικά την πρόθεση του σκηνοθέτη.

Με τη γνωστή του εικαστική ματιά ο Θάνος Παπακωνσταντίνου με το χορό των δέκα ατόμων σφραγίζει την ταυτότητα μιας δημιουργίας πνευματικής, με πλούσια σύνθεση εικόνων και συναισθημάτων. Η ενέργεια που εκλύεται γίνεται κινητήρια δύναμη της πλοκής, προκαλώντας δίνη συναδουσών θεατρικών εκπλήξεων.

Αξιοσημείωτος ο τρόπος που μας εισάγει στο έργο, χωρίς λόγο, μόνο με έκφραση και κίνηση. Αυτό προοικονομεί κάθε μελλοντική δραματική εξέλιξη και δημιουργεί κλίμα αινιγματικό.

Ερμηνείες:
Παίζουν οι: Αλεξία Καλτσίκη, Μαριάννα Δημητρίου, Καλλιόπη Σίμου, Ελένη Μολέσκου, Κλεοπάτρα Μάρκου, Θανάσης Δόβρης, Σωτήρης Τσακομίδης, Μάριος Παναγιώτου, Μιλτιάδης Φιορέντζης και Γιώργος Δικαίος.

Η διανομή στηρίζεται σε ηθοποιούς, ικανούς εργάτες του θεάτρου που συνολικά συντονισμένοι, ανταποκρίνονται στο παραγόμενο καλλιτεχνικό προϊόν. Εδώ μιλάμε για ένα ιδιαίτερα δύσβατο κείμενο και για θεατρική πράξη, της οποίας η δράση, είναι πολυμελής και άκρως απαιτητική.

Οι ερμηνευτές αποδίδουν με ενάργεια το μήνυμα για «ανακαίνιση» της ανθρώπινης κοινωνίας, μέσα από εξεγερτική επιθυμία και επαναστατική συμπεριφορά. Ένα μήνυμα τόσο επίκαιρο και διαχρονικό, ταιριαστό στη σύγχρονη εποχή, καθώς γίνεται «Όργανο αμφισβήτησης οποιουδήποτε καθιερωμένου νοήματος», όπως έχει επισημάνει ο Umberto Eco.

Οι μουσικοί που συμμετέχουν σε αυτό το ποιοτικό δρώμενο, είναι οι: Θοδωρής Βαζάκας, Κώστας Γάτσιος, Αλέξης Καραϊσκάκης, Σπύρος Μοσχονάς, Ελευθερία Τόγια , Δημήτρης Τίγκας και Κώστας Τσιώλης.

Αξιολόγηση παράστασης:
Η μεταφορά στη σκηνή μιας αλληγορίας για τη Δευτέρα Παρουσία, τους τέσσερις καβαλάρηδες, τις επτά σφραγίδες, τον Αμνό του Θεού και τον 666, μεταποιεί τα όποια σύμβολα σε διακήρυξη κοσμογονικού χαρακτήρα. Και αυτό από την πλευρά του, ό,τι δυσοίωνο και αν περιέχει δεν παύει να ευαγγελίζεται την πίστη και την ελπίδα για ένα ανθρωπιστικό αύριο.

Στο κομμάτι του ιερού κειμένου που εστίασε ο Θάνος Παπακωνσταντίνου αναγνωρίζουμε την παγκοσμιότητα ενός αιτήματος που αφορά σε μια ανθρωπότητα που θα στηρίζεται στο δίκαιο και την ειρήνη. Αυτό από μόνο του δίνει και πολιτική διάσταση στον όλο προβληματισμό και την έμπνευση της σύλληψης από το δημιουργό / σκηνοθέτη.

«Η Αποκάλυψη», του Ιωάννη, δια χειρός Θάνου Παπακωνσταντίνου, είναι μια βαθιά, αληθινή, συλλογική δουλειά, με μπόλικες δόσεις μυστηριακής ευλάβειας. Με απότοκο την αισιοδοξία για το επικείμενο μέλλον, αξίζει την προσοχή μας.