Βρυξέλλες: Του απεσταλμένου μας Μάκη Θεοδώση

Ο διπλωματικός μαραθώνιος για τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα επιχειρήσει να δώσει μια ευνοϊκή για την Ελλάδα λύση στo καυτό θέμα των προσφύγων και των μεταναστών.

Πριν από λίγο ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι είχαν το βράδυ της Κυριακής «μυστικό δείπνο» παρουσία και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας (χώρα που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.) Μαρκ Ρούτε στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες. Είχε προηγηθεί ολιγόωρη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νικ. Αναστασιάδη και τον κ. Ρούτε.

Θα ακολουθήσει συνάντηση κατ΄ ιδίαν με την Άνγκελα Μέρκελ. Το γεύμα εργασίας των αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε. και του Νταβούτογλου θα ξεκινήσει στις 12:30 και θα ολοκληρωθεί στις 14:30, ενώ 15:00 με 17:00 θα γίνει η συνάντηση των 28.

 

Προσερχόμενος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο LEX Building στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε πως «στόχος της Ελλάδας τόσο στη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, να μειωθούν οι ροές από την Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα και να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί». Επίσης ζήτησε να υπάρχουν συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

Παράλληλα με τη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε.-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση, συνεδριάζει και το Eurogroup, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, και το γεγονός αυτό δίνει λαβή για σχόλια του τύπου περί «συγκοινωνουσών Συνόδων», από τη στιγμή μάλιστα που Αθήνα και Άγκυρα φέρονται αποφασισμένες να παίξουν σκληρό διπλωματικό πόκερ με τους εταίρους.

 

katavlimos eidomeni 3
Η αποστολή του Αλ. Τσίπρα θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη καθώς οι χώρες του «Βίζεγκραντ» -και ιδιαίτερα η Αυστρία- επιμένουν σε λογικές κλειστών συνόρων. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει πάντα το όπλο τού βέτο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά θεωρείται ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει στην παρούσα φάση και θα επιδιώξει λύση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Ομως, όπως έλεγαν διπλωματικοί κύκλοι, δεν αναμένεται κάποια… θεαματική εξέλιξη.

 

Μάλιστα έμειρος διπλωμάτης δήλωσε στο enetpress.gr ότι  δεν πρόκειται η ΠΓΔΜ να ανοίξει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες και ότι η χώρα μας για αντιστάθμισμα θα πιέσει για μεγάλη οικονομική ενίσχυση. Ταυτόχρονα, είπε πως η Ελλάδα θα επιδιώξει να διαχωριστεί το θέμα της αξιολόγησης από το προσφυγικό.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει σε τρία βασικά αιτήματα:

  • Μείωση των ροών από την Τουρκία,
  • Δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και
  • Συνέπειες για όσες χώρες δεν εφαρμόζουν, από δω και στο εξής, τις κοινές αποφάσεις.