Έστω και 27 χρόνια μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο, το δικαστήριο δικαίωσε τις 96 ψυχές που χάθηκαν στο Σέφιλντ.

Δεν θα γυρίσουν πίσω, ούτε ο πόνος θα σβηστεί. Όμως τα 96 θύματα του Χίλσμπορο μπορούν πλέον να αναπαυθούν εν ειρήνη, καθώς το δικαστήριο του Ουόρινγκτον επιρρίπτει στις αρχές τις ευθύνες και θεωρεί εγκληματικές τις ενέργειες της αστυνομίας που επέτρεψαν την αθρόα είσοδο των οπαδών της Λίβερπουλ στην κερκίδα «Λέπινγκς Λέιν» του Χίλσμπορο, και ήταν αυτές που αποτέλεσαν την αιτία της τραγωδίας.

 

«Ανθρωποκτονία εξ αμελείας» το άκουσμα της απόφασης του Δικαστηρίου, δικαιώνοντας ουσιαστικά τις ψυχές των 96 ανθρώπων που «έφυγαν» πριν από 27 χρόνια στη μεγαλύτερη τραγωδία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Στη συγκεκριμένη απόφαση καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι 14 απαντήσεις των ενόρκων σχετικά με τις ευθύνες των Αστυνομικών Αρχών που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο 96 αθώων ανθρώπων. Μάλιστα, όπως ακούστηκε, καμία συμπεριφορά των οπαδών δεν προκάλεσε το μοιραίο.

 

Παράλληλα ευθύνες βαραίνουν και την ασφάλεια της Σέφιλντ Γουένσντεϊ σχετικά με τα μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί για την αναμέτρηση του ημιτελικού της Λίβερπουλ με τη Νότιγχαμ Φόρεστ εκείνο το απόγευμα στο Χίλσμπορο. Όπως τονίστηκε, η Σέφιλντ Γουένσντεϊ θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει για την καθυστέρηση της έναρξης της αναμέτρησης.

 

Η απόφαση αυτή αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στα 96 άτομα που έχασαν τη ζωή τους, ενώ συνάμα είναι και μία δικαίωση για τις οικογένειες των θυμάτων που τόσα χρόνια διψούσαν για την απόδοση της δικαιοσύνης και για το άκουσμα της αλήθειας.

 

Οι οικογένειες των θυμάτων, που από νωρίς το πρωί είχαν αρχίσει να καταφθάνουν έξω από το χώρο του Δικαστηρίου στο Ουόρινγκτον, ξέσπασαν σε κλάματα και πανηγυρισμούς στο άκουσμα της απόφασης. Ο αγώνας τους για δικαίωση ήταν νικηφόρος και το «Justice for the 96», που τόσα χρόνια ζητούσαν, σήμερα είναι γεγονός.

 

Με την ανακοίνωση του δικαστηρίου, στο Twitter επώνυμοι και όχι μόνο, πρώην ποδοσφαιριστές όπως ο Γκάρι Λίνεκερ και ο Σταν Κόλιμορ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για αυτή την ιστορική απόφαση και τη δικαίωση, έστω και μετά θάνατον, των 96 ανθρώπων που άφησαν την τελευταία πνοή τους εκείνη την ημέρα. Συγγενείς των θυμάτων συγκλόνισαν τραγουδώντας έξω από το δικαστήριο το «You’ll never walk alone».