Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinalourbela@gmail.com)

Διεθνή Συνάντηση διοργανώνει το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» τον Νοέμβριο στην Αθήνα, σε συνεργασία με την UNESCO και την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων κατά του Ρατσισμού».

Η σημαντικότερη φάση του προσφυγικού είναι σήμερα αυτή της ένταξης των ανθρώπων που ζουν ανάμεσ;a μας έως ότου οι καταστάσεις να τους παρέχουν τη δυνατότητα επιστροφής στα σπίτια τους. Στη φάση αυτή, και με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει συστηματικά την πολιτική ένταξης των προσφύγων στις κοινωνίες των κρατών-μελών της, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες, η πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο θέμα αυτό, που ξεπερνά τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, κατέχει εξέχουσα θέση.

 

Πέρα από το Πρόγραμμα «We Care», το οποίο από τον Οκτώβριο του 2015 προσφέρει ιατρική βοήθεια, εμβόλια, είδη προσωπικής υγιεινής και τρόφιμα στα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα, στη Λέσβο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν, ώστε οι πρόσφυγες, που έχει αποφασιστεί να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες με σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά και με τρόπο που θα βοηθήσει όλους, δηλαδή και τους κατοίκους των περιοχών αυτών και τους πρόσφυγες.

 

3a bax

 

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Ίδρυμα διοργανώνει Διεθνή Συνάντηση Ειδικών στα θέματα προσφύγων τον Νοέμβριο στην Αθήνα, σε συνεργασία με την UNESCO και την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων κατά του Ρατσισμού».

 

Ban Κi-moon και Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Συνάντηση στην Αθήνα

Το θέμα αυτό και γενικά τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, που άπτονται των προτεραιοτήτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO, συζήτησε η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ban Κi-moon, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

 

Ο Ban Ki-moon και η σύζυγός του, Ban Soon-taek, που τον συνόδευε, είχαν ιδιαίτερη συνάντηση με την πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική η επίσκεψη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα μας. Από την Ελλάδα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού σ’ ολόκληρο τον κόσμο».

 

Σημειώνεται πως η κυρία Βαρδινογιάννη έχει συνδεθεί με το ζεύγος Ban με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2009, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Ban Ki-moon στην Ελλάδα, η σύζυγός του είχε επισκεφτεί τον Ξενώνα της «ΕΛΠΙΔΑΣ», για να δει από κοντά το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη για τα παιδιά με καρκίνο, και να εκφράσει τη στήριξη και την αλληλεγγύη της.