Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2014 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από φυματίωση, 1,5 εκατομμύρια από τους οποίους το βακτήριο αποδείχθηκε θανάσιμο.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως η φυματίωση μεταδίδεται με την ανθρώπινη επαφή, όμως νέα στοιχεία προσθέτουν στο προσκήνιο το γεγονός να μεταδίδεται από τα ζώα, το φαγητό και ακόμα και τον αέρα.

 

Οι πιο συνήθεις ύποπτοι φαίνεται να εμφανίζονται τα βοοειδή, ενώ η κύρια πηγή μόλυνσης τα προϊόντα που παράγουν, δηλαδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι αγελάδες και πολλά άλλα ζώα μπορούν να αποτελέσουν φορείς της φυματίωσης των βοοειδών , μια ασθένεια που προκαλείται από λοίμωξη με Mycobacterium bovis –στενός συγγενής των βακτηρίων που προκαλούν την ανθρώπινη φυματίωση, ενώ οι πιθανότητες να μολυνθεί ένας άνθρωπος αυξάνονται αν δεν ελέγχονται οι λοιμώξεις των ζώων.

 

Στην Ευρώπη φαίνεται να έχει χτυπήσει το σήμα του κινδύνου, καθώς τα υψηλότερα ποσοστά φυματίωσης τα συναντάμε στο Λονδίνο με 113 ανά 100.000 ανθρώπους να πάσχουν από αυτήν.

 

«Πιστεύουμε ότι η φυματίωση είναι μια ασθένεια των αναπτυσσόμενων χωρών , αλλά είναι μια ασθένεια του σήμερα. Σίγουρα ήταν μια ασθένεια του χθες, και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι μια ασθένεια του αύριο» δηλώνει ο δρ Onkar Sarhota, επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας του Λονδίνου.

 

Ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι μόνο η φυματίωση που ανησυχεί τους γιατρούς, καθώς πρόσφατες έρευνες για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας έδειξαν πως κι άλλες ασθένειες, που ήταν λίαν διαδεδομένες τον 19ο και τον 20ο αιώνα, επανεμφανίζονται.

 

«Υπήρξε μια τεράστια αύξηση στην οστρακιά -14.000 περιπτώσεις κατά τον τελευταίο χρόνο, το υψηλότερο ποσοστό από το 1960» αποκαλύπτει η δρ Nuria Martinez-Alier, ενώ προειδοποιεί πως «έχουμε δει μια αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης, έχουμε δει μια αύξηση των περιπτώσεων κοκκύτη, έχουμε δει περισσότερες περιπτώσεις ιλαράς κατά τα τελευταία 10 χρόνια απ’ ότι τα τελευταία 10 χρόνια πριν από αυτή.»