Ένα διαφορετικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε σήμερα με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με φόντο το μέλλον και την «Ελλάδα του 2021». Αυτό τον ορίζοντα βλέπει και υπόσχεται «καλύτερες μέρες» σε βάθος 5ετίας. Τώρα βρίσκεται στη θέση του οδηγού, τότε, το 2012, ήταν στη θέση διαμαρτυρόμενου επιβάτη.

Ηχηρές παρουσίες στο συνέδριο από αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Στέφανος Τζουμάκας, αλλά και ο Φώτης Κουβέλης και ο Οδυσσέας Βουδούρης.

Από τα κόμματα δεν θα εκπροσωπηθούν το ΚΚΕ και η ΛΑΕ, ενώ δεν εστάλη πρόσκληση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τα βασικά σημεία της εναρκτήριας τοποθέτησης του πρωθυπουργού 

* «Για πρώτη φορά έχουμε συνέδριο με την Αριστερά ως κυβέρνηση. Μέσα από μάχες για τους αδύναμους, θα αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να τον κερδίσουμε. Δεν υπάρχει μόνο η Αριστερά της απόδρασης».

* «Συγκροτούμε συμμαχίες και αλλάζουμε τους συσχετισμούς. Δουλεύουμε σκληρά για μεταρρυθμίσεις σε βάθος 5ετίας. Ο κοινωνικός ανασχηματισμός δεν θα επιτευχθεί με νεοφιλελεύθερα πυροτεχνήματα, αλλά με την ανάκαμψη που έρχεται θα βγούμε από τη μέγκενη των μνημονίων». 

 

* «Πρώτα κάνουμε μια αποτίμηση της τελευταίας 3τίας και να δώσουμε απαντήσεις στα εξής:

– Η έξοδος από το ευρώ είναι αριστερή ριζοσπαστική λύση;

– Υπάρχει πεδίο σύγκλισης με τη Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους;

– Να διεκδικήσουμε διακυβέρνηση σε συνθήκες ασφυξίας και επιτροπείας;»

* «Το βασικό όμως είναι αν θα τα καταφέρουμε, αυτό που ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη είναι αν έχουμε σχέδιο και πυξίδα για να νικήσουμε, διαβεβαιώνω ότι το έχουμε και θα νικήσουμε».

* «Ο λαός έχει υπομονή και με την αισιοδοξία της βούλησης ανατρέψαμε το παλιό κατεστημένο, που δίνει μάχη οπισθοφυλακής».

* «Από τα κινήματα των πλατειών ήρθε η πραγματική αντίσταση του λαού μας για τα δίκια του. Δεχτήκαμε ένα πόλεμο ανελέητο για να υποκύψουμε. Πέρα από την εξωτερική, υπήρχε και η εσωτερική πίεση με το μιντιακό σύστημα, την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τους παραδομένους συνδικαλιστές που δεν υπερασπίστηκαν την τάξη τους».

* «Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει χαραγμένο στην σύγχρονη ιστορία του λαού μας».

* «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε την απώλεια των τραπεζικών καταθέσεων και αυτό δεν ήταν σχέδιο δικό μας, αλλά του υπουργού των Οικονομικών της Γερμανίας, του κύριου Σόιμπλε. Αυτό θα αποτελούσε στρατηγικού χαρακτήρα ήττα για την Αριστερά. Εμείς καταφέραμε μια καλύτερη συμφωνία, με μικρότερα πλεονάσματα σε σχέση με αυτή των Σαμαρά-Βενιζέλου». 

 

* «Δεν νικήσαμε τη λιτότητα, αλλά με δειλά βήματα της ανοίξαμε πόλεμο μέσα στη Ευρώπη. Τώρα καταλαβαίνουν πως η απειλή δεν έρχεται από την Αριστερά, αλλά από την Δεξιά».

* «Τηρήσαμε τη συμφωνία του Ιουλίου και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε, τώρα ήρθε η ώρα να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της για το χρέος και την είσοδο της χώρας στη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ». 

 

* «Με ένα απλό νεύμα προς τους επενδυτές θα απογειώσει την οικονομία, μα και όχι τις κοκορομαχίες των θεσμών. Δικαιούμαστε την ανταμοιβή των κόπων μας, η προτροπή «κάντε τα μαθήματά σας και θα δούμε», δεν θα τη δεχτούμε. Εμείς κρατήσαμε την Ευρώπη όρθια όταν χρειάστηκε».

* «Δεν είμαστε μόνοι μας πια, μπλοκ χωρών και τμήμα ακόμα και μέσα στη γερμανική Βουλή συμφωνούν για λύση του χρέους».

* «Η προσφυγική κρίση δεν θα εξαλειφθεί με την μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο, παρά μόνο με την αλληλεγγύη των λαών».

* «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέκνο της ανάγκης και της οργής για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Θα προτιμούσα η »πρώτη φορά Αριστερά» να ερχόταν σε καλύτερες συνθήκες αλλά δεν το διαλέξαμε, μας διάλεξε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

 

* «Είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει πεδίο εφαρμογής αριστερής πολιτικής μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες ασφυξίας. Σιγά σιγά περιορίζονται οι ανισότητες και αναδιανέμεται ο πλούτος».

Προς το τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης και της προσήλωσης για την προστασία της εργασίας με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, της ανασύστασης του κοινωνικού κράτους, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, και της ενίσχυσης της δημοκρατίας. 

Επίσης έκανε μια αυτοκριτική για όσα δεν κατάφεραν στο κόμμα και μάλιστα ανέφερε πως «είχαμε μικρά κόμματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θέλουμε το κόμμα των μελών και όχι των συνιστωσών».