Νέα έρευνα της UNICEF, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, αποκαλύπτει πως 8 στους 10 νέους διατρέχουν κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης ή να πέσουν θύματα κακοποίησης εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης του Διαδικτύου.

Η έκθεση «Κίνδυνοι και δυνατότητες: Μεγαλώνοντας σε διαδικτυακό περιβάλλον» βασίζεται σε μια διεθνή δημοσκόπηση περισσότερων από 10.000 νέων ηλικίας 18 ετών από 25 χώρες, αποκαλύπτοντας τις απόψεις των νέων σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν μεγαλώνοντας σε ένα όλο και πιο συνδεδεμένο κόσμο.

 

«Το Διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα έχουν φέρει μια επανάσταση στην πρόσβαση των νέων στην ενημέρωση, αλλά τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος της παρενόχλησης στο Διαδίκτυο για τα κορίτσια και τα αγόρια», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της UNICEF για την Παιδική Προστασία, Cornelius Williams.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ένας στους τρεις χρήστες του Διαδικτύου είναι παιδιά. Τα σημερινά ευρήματα παρέχουν μια σημαντική προοπτική από τους ίδιους τους νέους. Η UNICEF έχει στόχο να ενισχύσει τις φωνές των εφήβων ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της βίας, της εκμετάλλευσης και της παρενόχλησης στο Διαδίκτυο, και να εξασφαλισθεί ότι τα παιδιά θα μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τα οφέλη που τους προσφέρουν το Διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα».

 

Το 90% των εφήβων φαίνεται πως είναι σίγουρο πως μπορεί να παραμείνει προστατευμένο από τους κινδύνους του Διαδικτύου. Ενώ 6 στους 10 απάντησαν πως είναι εξαιρετικά σημαντικό γι΄ αυτούς να κάνουν νέες γνωριμίες μέσω Ιντερνετ, με το 36% αυτών ωστόσο να παραδέχεται πως δεν μπορεί να καταλάβει αν κάποιος λέει αλήθεια ή ψέματα σχετικά με την ταυτότητά του.

 

2 πληκρ

 

Πάνω από τα δύο τρίτα των κοριτσιών, το 67%, συμφωνούν απόλυτα ότι θα ανησυχούσαν αν λάμβαναν σεξουαλικά σχόλια ή αιτήματα μέσω του Διαδικτύου, σε σύγκριση με το 47% των αγοριών. Όταν πράγματι υπάρχουν απειλές μέσω του Διαδικτύου, οι περισσότεροι έφηβοι στρέφονται σε φίλους παρά στους γονείς ή τους δασκάλους τους, αλλά λιγότερο από τους μισούς δηλώνουν με βεβαιότητα ότι γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν ένα φίλο που αντιμετωπίζει ένα κίνδυνο στο Διαδίκτυο.

 

Η UNICEF, για να προωθήσει τη συμμετοχή των παιδιών και των εφήβων ώστε να μπει ένα τέλος στη βία στο Διαδίκτυο, ξεκινά το #ReplyforAll, που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Τέλος στη Βία κατά των Παιδιών». Παιδιά και έφηβοι θα κληθούν να δώσουν τις συμβουλές τους για τους καλύτερους τρόπους να αντιδράσουν στην άσκηση βίας ή άλλους κινδύνους στο Διαδίκτυο και να ευαισθητοποιήσουν τους φίλους τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Το έργο αυτό έχει υποστηριχθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία WePROTECT, η οποία είναι αφιερωμένη στον τερματισμό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών στο Διαδίκτυο μέσω δράσεων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.