Γιατί  ο κινηματογράφος είναι γένους αρσενικού, αλλά η κάμερα και η δημιουργία είναι γένους θηλυκού…

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το νεοσύστατο WIFT GR (Women in Film and Television Greece), η Πρεσβεία της Σουηδίας και το Σουηδικό Iνστιτούτο Κινηματογράφου, παρουσιάζουν το αφιέρωμα “50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο” στις 7-9 Απριλίου 2017 (Παρασκευή έως Κυριακή), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός), με ελεύθερη είσοδο.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί και μια συζήτηση για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στον κινηματογράφο, στην οποία θα παρουσιαστεί και το επιτυχημένο μοντέλο της Σουηδίας (Παρασκευή 7/4, 7 μ.μ. Ταινιοθήκη της Ελλάδος). Στην συζήτηση θα απευθύνει χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:

 

Αγνή (Pure)

Mυθοπλασία, Σουηδία, 2010, 101’

Σκηνοθεσία: Lisa Langseth | Σενάριο: Lisa Langseth | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Simon Pramsten | Ηθοποιοί: Alicia Vikander, Samuel Fröler, Josephine Bauer | Παραγωγή: Helen Ahlsson

Η Καταρίνα είναι 20 ετών. Με ένα προβληματικό παρελθόν σε ένα μίζερο προάστιο, η ζωή της μοιάζει να είναι ήδη βαλτωμένη –μέχρι που ανακαλύπτει τη μουσική. Όλα αλλάζουν όταν ακούει το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ στο Concert Hall του Γκέτεμποργκ που ξεκλειδώνει την ψυχή της και της ανοίγει καινούργιους κόσμους.

Αισθάνεται πως πρέπει να αλλάξει τη ζωή της και να αποδράσει το συντομότερο από την άσχημη καθημερινότητά της, αλλά ο δρόμος που καλείται να ακολουθήσει προκύπτει ολισθηρός, στρωμένος με ψέματα και προδοσία, καθώς η ηρωίδα συνάπτει μία επικίνδυνη σχέση με έναν παντρεμένο διευθυντή ορχήστρας. Όμως η Καταρίνα είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα ώστε να κατακτήσει τη νέα ταυτότητα που τόσο επιθυμεί.

 

Μπραντεφέρ από τη Μοναξιά (Armwrestler from Solitude)

Ντοκιμαντέρ, Σουηδία, 2004, 78’

 

Σκηνοθεσία: Lisa Munthe, Helen Ahlsson | Σενάριο: Lisa Munthe, Helen Ahlsson | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ewa Cederstam, Helen Ahlsson, Simon Pramsten | Ηθοποιοί:  Heidi Andersson, Kent Andersson | Παραγωγή: Helen Ahlsson

 

Το χωριουδάκι «Μοναξιά» στον μακρινό βορρά της Σουηδίας έχει 16 κατοίκους. Όλοι και όλες είναι μέλη της ίδιας οικογένειας και το χωριό θα μπορούσε να είναι πανομοιότυπο με δεκάδες άλλα. Μόνο που παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα: όλοι και όλες οι κάτοικοί του μοιράζονται το ίδιο, μάλλον ασυνήθιστο, πάθος για το μπράντεφερ.

Ανάμεσά τους και η 23χρονη Heidi Andersson, τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια. Το συντροφικό πνεύμα στο χωριό, έχει διδάξει στην Heidi πως «μόνη είμαι δυνατή, μπορώ να φτάσω μακριά. Αλλά μαζί είμαστε δυνατότεροι, μπορούμε να φτάσουμε μακρύτερα». Όλο το χωριό την υποστηρίζει καθώς η νεαρή κοπέλα παλεύει με τα μπράτσα της εναντίον όλου του κόσμου. Ένα ντοκιμαντέρ με χιούμορ και τρυφερότητα.

Clips από πρωτάθλημα της Heidi Andersson:

Exotica, Erotica, Etc.

Ντοκιμαντέρ, Γαλλία, 2015, 73’

Σκηνοθεσία: Ευαγγελία Κρανιώτη | Σενάριο: Ευαγγελία Κρανιώτη | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ευαγγελία Κρανιώτη | Παραγωγή: Aurora films, με την υποστήριξη της Region Ile-de-France, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και του Fonds de Dotation Agnes b.

Η ταινία ολοκληρώθηκε σε διάστημα εννέα ετών, στη διάρκεια των οποίων η εικαστικός και φωτογράφος Ευαγγελία Κρανιώτη μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες.

Ούσα  η μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και container ships, η σκηνοθέτιδα διέπλευσε τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ταξίδεψε στον Ατλαντικό, στα Στενά του Μαγγελάνου και στον Ειρηνικό, από τον Παναμά ως τη Βαλτική, και από εκεί μέχρι τον Βόρειο Πόλο και την Ασία, ακολουθώντας Έλληνες ναυτικούς και παρακολουθώντας με ευαισθησία τους φευγαλέους ή ισόβιους έρωτες που εμπνέει η μοναξιά της θάλασσας.

Μία ταινία με εικαστική αξία και μουσική που στοιχειώνει σαν το τραγούδι των σειρήνων, εμπνευσμένη από το ταξίδι του Οδυσσέα αλλά και τους στίχους του Καββαδία.

 

Κραγιόν κάτω από τη μπούργκα (Lipstick Under My Burkha)

Μυθοπλασία, Ινδία, 2016, 117’

Σκηνοθεσία: Alankrita Shrivastava| Σενάριο: Gazal Dhaliwal, Suhani Kanwar | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Akshay Singh| Παραγωγή: Prakash Jha

 

Η ταινία καταγράφει τις κρυφές ζωές τεσσάρων γυναικών ηλικίας 18 έως 55 ετών σε μία μικρή πυκνοκατοικημένη πόλη της Ινδίας. Αν και νοιώθουν παγιδευμένες στην κοινωνία που τους καταπιέζει, οι τέσσερις αυτές γυναίκες διεκδικούν την εκπλήρωση των επιθυμιών τους μέσα από μικρές γενναίες πράξεις και μυστικές εξεγέρσεις ενάντια σε δεσποτικούς συζύγους και κλειστοφοβικές κοινωνίες.

Παρά τη μεγάλη επιτυχία της στο εξωτερικό, η ταινία απαγορεύτηκε στην Ινδία με το σκεπτικό πως είναι «γυναικοκεντρική», περιλαμβάνει «σεξουαλικές σκηνές» και «ακουστική πορνογραφία». Σύμφωνα με τη σκηνοθέτιδα «αυτό που ουσιαστικά μας λένε είναι πως οι δικές μας φωνές δεν μετρούν».

 

 

Η Συμμορία του Burlesque  (League of Exotique Dancers)

Ντοκιμαντέρ, Καναδάς, 2016, 90’

Σκηνοθεσία: Rama Rau | Σενάριο: Rama Rau | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Iris Ng | Παραγωγή: Ed Barreveld

 

Η σκηνοθέτιδα Rama Rau ανεβάζει και πάλι στη σκηνή εννιά από τις πιο θρυλικές περφόρμερ του Μπουρλέσκ. Ηλικίας 65 έως 86 ετών σήμερα, οι πληθωρικές ηρωίδες του ντοκιμαντέρ, μεσουράνησαν στο παιχνίδι του υπαινιγμού και της αποπλάνησης, από τη χρυσή εποχή της δεκαετίας του ’50, μέχρι και την παρακμή του είδους, στα τέλη του ’70.

Είκοσι ή και τριάντα χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στη σκηνή, φορούν και πάλι τα τολμηρά τους κοστούμια και αφηγούνται στην κάμερα απολαυστικές ιστορίες από την εποχή της μεγάλης τους δόξας, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τον ρατσισμό, τον σεξισμό και τις προκαταλήψεις που αντιμετώπισαν πίσω από το αστραφτερό γκλίτερ και τα φτερά των (λιγοστών) ενδυμάτων τους. Αμετανόητες μέχρι τέλους, δίνουν τη δική τους αποστομωτική εκδοχή στο τί εστί φεμινισμός.

 

 

Και συζήτηση:

Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με την σουηδική ταινία Αγνή (Pure).H παραγωγός της ταινίας Helen Ahlsson θα παρευρεθεί στην προβολή για να συνομιλήσει με το κοινό, αλλά και να συμμετάσχει στην συζήτηση που θα προηγηθεί (Παρασκευή 7/4, 7 μ.μ.), με θέμα τις έμφυλες ανισότητες που επικρατούν στον οπτικοακουστικό χώρο.

Η εισήγησή της Helen Ahlsson (η οποία είναι και Film Commissioner στο Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου), αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα περιγράψει το πώς πέτυχαν στην Σουηδία την  ισότιμη (σχεδόν 50/50) εκπροσώπηση των γυναικών στο σινεμά, την στιγμή που στις περισσότερες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν καν στατιστικά στοιχεία) οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται.

Στην συζήτηση θα συμμετάσχουν ακόμα οι Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ του νεοσύστατου WIFT GREECE, Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, και Βάλερυ Κοντάκος, παραγωγός και μέλος του WIFT GR. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ευάννα Βενάρδου.