Μια άλλη ματιά στα Μουσεία, που αποτελούν κιβωτούς ποικίλων πληροφοριών αρκεί κανείς να τα δει αλλιώς, σκοπεύει να προσφέρει η δημοσιογράφος Μαρία Θερμού.

Ειδικευμένη σε θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς, η κ. Θερμού θα προσφέρει, μέσα από μια σειρά οκτώ συναντήσεων-σεμιναρίων με το γενικό τίτλο «Τα Μουσεία αλλιώς» στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Fårö (Έβρου 14, πλατεία Μαβίλη, τηλ. 210-771 7544, info@faro.gr) μια γνωριμία με τα μουσεία της Αθήνας μέσα από μία προσέγγιση που έχει στόχο να αναδείξει τη μοναδικότητα και τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία τους, προτείνοντας μία νέα ανάγνωση. Τα σεμινάρια θα γίνονται από την Τετάρτη 8 Μαρτίου και κάθε Τετάρτη, 19.00-21.00.

Στις συναντήσεις αυτές θα απαντηθούν τα ερωτήματα:
«Τα Μουσεία αλλιώς»! Πώς;

  • Ποια είναι τα εκθέματα κάθε μουσείου, που συνδέονται με ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα από την αρχαιότητα ώς σήμερα;
  • Ποια είναι τα «παράξενα» και ιδιαίτερα έργα κάθε μουσείου;
  • Ποια είναι τα έργα-πρότυπα, που λειτούργησαν στην τέχνη διά μέσου των αιώνων;
  • Ποιες oι ομοιότητες με τη σημερινή εποχή με βάση τα εκθέματα των μουσείων;

Στις συναντήσεις όμως θα συζητηθούν και θέματα, όπως οι συλλογές κάθε μουσείου και η προέλευσή τους, τα σημαντικότερα εκθέματά του, οι ημερομηνίες-σταθμοί στην ιστορία του, η σύγχρονη δυναμική του, η εξέλιξη των μουσείων από μικρές ιδιωτικές συλλογές σε μεγάλους πολιτιστικούς φορείς, ποια είναι και πού βρίσκονται τα σημαντικότερα αρχαία ελληνικά έργα στο εξωτερικό, η αρχαιοκαπηλία και οι επιπτώσεις της κ.ά.

Προβολές βίντεο και φωτογραφικού υλικού, βιβλιογραφία και ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες συνοδεύουν τα σεμινάρια.