Την επίτευξη (;) συμφωνίας (;) στο τελευταίο Eurogroup για επανάκαμψη της τρόικας -επί το ζερβόδεξο, «θεσμοί»- ακολούθησε, ως γνωστόν, στο επικοινωνιακό πεδίο βολής… καταιγισμός πυρών!

Του Πάνου
Τσούμα

Επί της ουσίας το ΕΠΙκοινωνίας μπαλαμούτι αποδίδεται εν προκειμένω με το ρηθέν «μπαμ και μπουμ ο κυνηγός, τρέχει τρέχει ο λαγός»! (Για διασκέδαση μωρών μεν, αλλά πού βλέπεις πλέον μεγάλους;)
Ποιος ο «λαγός» (Ελλάδα, «λαός», φτώχεια, απελπισία, απογοήτευση, καταστροφή;) και ποιοι οι «μπαμ μπουμ» τρομοκράτες του, σε κυβέρνηση, αντιπολίτευση και μέσα, ο καθείς μπορεί να κάνει μόνος του την αναγωγή.
Από τη μεριά μου θα σταθώ στην… ντουφεκιά Τσίπρα περί «ντροπής», σε αντιπαραβολή με μια παλαιότερη του Βενιζέλου περί «εκτσογλανοποίησης».

_Ανακάλυψε λοιπόν την «ντροπή» ο αδελφοποιτός του Καμμένου. Όχι όμως την ελληνική, που αγνοεί.
Με τη γερμανική, της κατηγορίας «Fremdschämen», συναντήθηκε ο… πολυμαθής!
Προκειμένου να «κοκκινίσει» για τα αντιπατριωτικά αίσχη του αγαπημένου του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε την ανακάλυψη.
Κάτι που δεν είναι εξ ορισμού αρνητικό. Τώρα που έγινε η αρχή, μπορεί να φτάσει και στο πολύ ψαχνό, που είναι ο εαυτός του.

_Όστις, εαυτός, δικαιώνει εν πολλοίς την προ τριετίας (Δεκ. 2013) ρήση Βενιζέλου περί καλλιέργειας υποστρώματος «εκτσογλανισμού» της κοινωνίας.
Τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης και επικοινωνιακής διαχείρισης της συντελούμενης πολυσχιδούς καταστροφής, ο «εκτσογλανισμός» έχει επέλθει πλήρως.
Ότι η συμβολή του κυβερνητικού επιτελείου υπήρξε, ως προς αυτό, καθοριστική, προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία.
Ντρέπομαι γι΄ αυτό, αλλά να με νοιαστεί κανείς στην Ελλάδα δεν το βλέπω. Ως εκ τούτου προσφεύγω, όπως ο Τσίπρας, στη Γερμανία. Για να φωνάξω Fremdschämen!

_Με την ελπίδα ότι Μέρκελ και Σουλτς δεν είναι τόσο «εκτσογλανισμένοι», χαιρετώ σας… καρανίκες!