Τι νόημα έχει να διαβάσεις παρέα με άλλους την Οδύσσεια χωρίς τη συνοδεία λύρας; Η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) είχε την ωραία ιδέα να προσκληθούν όσοι λατρεύουν τον Όμηρο και όσοι θέλουν να τον αγαπήσουν σε μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας.

Έτσι, χωρίς χλαμύδες και σανδάλια θα νιώσουν όλοι κάπως σαν ραψωδοί.

Κάθε μήνα θα διαβάζονται στο Μουσείο δύο ραψωδίες με συνοδεία λύρας από το μουσικοσυνθέτη δρα Νίκο Ξανθούλη (φωτ. δεξιά). Το πρόγραμμα έχει αρχίσει. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση διάρκειας δύο ωρών και να ανακαλύψουν τα μυστικά της προσωδίας, πρέπει να βρεθούν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 11 π.μ. στο ΕΑΜ (Πατησίων 44) για να πάρουν μέρος στην ανάγνωση των ραψωδιών γ και δ.

Είναι η στιγμή που ο Τηλέμαχος αναζητά πληροφορίες για την τύχη του πατέρα του από τον Μενέλαο στη Σπάρτη. Διηγούμενος τις δικές του περιπέτειες και την τραγική μοίρα του αδελφού του Αγαμέμνονα, ο Μενέλαος θα μεταφέρει την πληροφορία που άκουσε από τον γέροντα της θάλασσας Πρωτέα: ο Οδυσσέας βρίσκεται αποκλεισμένος στο νησί της Καλυψούς.

Η συνέχεια φαίνεται πρόσκαιρα δυσοίωνη. Ποια θα είναι η κατάληξη του νόστου του Οδυσσέα, του μόνου πολεμιστή που το ταξίδι της επιστροφής από την Τροία δεν έχει ολοκληρωθεί; Ποια τύχη περιμένει το γιο του Τηλέμαχο στο δρόμο της επιστροφής για την Ιθάκη, καθώς οι μνηστήρες μηχανορραφούν για το χαμό του;

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν από την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευθούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν (τηλ.: 213-2144891).

  • Η φωτ. του ανοίγματος: χρυσό κύπελλο από βασιλικό τάφο των Μυκηνών, γνωστό ως «κύπελλο του Νέστορα». Η μορφή του ανταποκρίνεται πλήρως στην ομηρική περιγραφή του σκεύους που έφερε ο σοφός βασιλιάς της Πύλου Νέστορας στην Τροία (Ιλιάδα, Λ 632-635). Δεύτερο μισό 16ου αι. π.Χ. (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)