Μικροεντάσεις επικράτησαν κατά την επίσκεψη του Γιάννη Μουζάλα στον καταυλισμό του Ελληνικού, όπου ομάδα προσφύγων πραγματοποίησαν κατάληψη στο χώρο αφίξεων βάζοντας λουκέτο στην είσοδο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης.

Στην πύλη συνωστίστηκαν πρόσφυγες, αστυνομικοί και ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος πήρε κάποια στιγμή αγκαλιά ένα από τα προσφυγόπουλα, το οποίο είχε αναστατωθεί λόγω της έντασης.

Τελικά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εισήλθε στις εγκαταστάσεις.

Οι πρόσφυγες δεν επέτρεπαν στον κ. Μουζάλα να περάσει μέσα στο χώρο της κατάληψης. Πολλοί από αυτούς είχαν σταθεί μπροστά και πίσω από τη σιδερένια πόρτα που παρέμενε κλειστή με λουκέτο, ενώ στο σημείο της έντασης υπήρχαν πολλά παιδιά, μερικά από τα οποία είχαν σκαρφαλώσει πάνω στην πόρτα.

Τελικά, έπειτα από διαβουλεύσεις ομάδας προσφύγων με τον κ. Μουζάλα, συμφωνήθηκε να ανοίξει η πόρτα τής κατάληψης, προκειμένου εκεί να γίνει η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών και η ενημέρωση που ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ήθελε να κάνει στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, όχι μόνο δεν υπάρχει απεργία πείνας, αλλά οι αποκαλούμενοι απεργοί πείνας εμπόδισαν να μπει το φορτηγό με την τροφοδοσία σε φαγητό για όλους τους υπόλοιπους.

«Δηλώνω ως υπουργός ότι κατανοώ απόλυτα τον πόνο και τη δυσκολία αυτών των ανθρώπων και προσπαθούμε πολύ, με τις δυνάμεις που έχουμε, να απαλύνουμε αυτόν τον πόνο, αλλά δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των νόμων του κράτους και χειραγωγημένα σκηνικά» τόνισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα συζητήσει τα προβλήματα που υπάρχουν με τους εκπροσώπους των προσφύγων, αλλά «σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει» από το Ελληνικό.

«Δεν υπάρχουν πρόσφυγες με τσαντίρια στις πλατείες, δεν υπάρχουν μετανάστες να κοιμούνται στο δρόμο, έχουν φαγητό -μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά υπάρχει-, υπάρχει θέρμανση και νερό, υπάρχουν σχολικά για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο» ανέφερε μεταξύ άλλων.