Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

«Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια για να φέρει κοντά τις διάφορες ευρωπαϊκές κινηματογραφίες, και τους δημιουργούς, και να δημιουργήσει ένα διάλογο ανάμεσά τους αλλά και με το κοινό, να αναδείξει τις διαφορές αλλά και εκείνα που μας ενώνουν», ανάφερε η Lucia Recalde Langarica της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη δεξίωση που έγινε χτες το βράδυ, στην υποδοχή καλωσορίσματος των μελών της Ακαδημίας, στο Βερολίνο, με τη συνεργασία των Γραφείων της Creative Europe (Δημιουργικής Ευρώπης) της Γερμανίας, της Δανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Σουηδίας.

«Όλα έδειχνα πως πήγαιναν καλά» συμπλήρωσε η κυρία Langarica, «αν και, τα τελευταία, δέκα χρόνια, τα πράγματα, όπως όλοι δυστυχώς γνωρίζουμε, έχουν αλλάξει, με την άνοδο των ρατσιστικών ιδεών και την επικράτηση, σε ορισμένες (αναφέροντας ως παράδειγμα την Πολωνία) ευρωπαϊκές χώρες, μιας ανασταλτικής πολιτικής.» Με τη διάσημη Πολωνή σκηνοθέτρια Ανιέσκα Χόλαντ (και διευθύντρια της Ακαδημίας) να τονίζει πως η ίδια θα κάνει ότι μπορεί για να αλλάξει αυτή η πολιτική.

Στη σημαντική προσφορά του έργου της Ακαδημίας αναφέρθηκε ο διευθυντής του φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, Ντίτερ Κόσλικ, προσθέτοντας πως η «Ακαδημία θα συνεχίζει να στηρίζει, να προβάλλει και να προωθεί, με τα μέσα που διαθέτει, τις ιδέες και τις ταινίες εκείνες που προωθούν τη φιλία, την αλληλεγγύη και τη διαφορετικότητα ανάμεσα στους λαούς».

Ενώ αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της Ακαδημίας, στα οποία συμμετείχε και ο ίδιος, όταν στις ετήσιες συναντήσεις για την απονομή των ευρωπαϊκών βραβείων, στο Βερολίνο, συμμετείχαν διάσημες προσωπικότητες, όπως ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας), ο Κριστόφ Κισλόφσκι, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Βιμ Βέντερς (ο νυν πρόεδρος της Ακαδημίας) και πολλοί άλλοι. Στη συνέχεια η Ανιέσκα Χόλαντ, έκοψε την τούρτα των 30 χρόνων της Ακαδημίας, ενώ ακολούθησε δεξίωση.

Απόψε, αναμένεται η απονομή των ετήσιων βραβείων της Ακαδημίας. Ανάμεσα τους και το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, για την οποια διαγωνίζονται πέντε ταινίες: «Η άλλη πλευρά της ελπίδας» του Άκι Καουρισμάκι, «Ψυχή και σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι, «Το τετράγωνο» του Ρούμπεν Όστλουντ, «Οι 120 χτύποι της καρδιάς» του Ρομπίν Καμπιγιό και «Χωρίς αγάπη» του Αντρέι Ζβιαγκίντσεβ.