Του Ζώη Βέλλα

Στο ερώτημα αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, η πρώτη και πιο ασφαλής απάντηση είναι η εξής: όσο υπάρχουν και αντέχουν οι 153 βουλευτές, που στηρίζουν την κυβέρνηση (144 έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, 9 έχουν οι ΑΝΕΛ), δεν θα γίνουν εκλογές.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να τις προκηρύξει, γιατί ελπίζει ότι όσο πιο μακριά φτάσει η κυβέρνησή του τόσο έχει αυξημένες πιθανότητες να ανατρέψει τη σημερινή δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνησή του λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει.

 

Ωστόσο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν έχει αποκλειστεί. Κυρίως για δύο συν έναν λόγους:

1. Οι 153 βουλευτές είναι αρκετοί για να κυβερνήσεις, αλλά λίγοι για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και εξασφαλισμένη μακροημέρευση στην κυβέρνηση. Ιδίως όταν προέρχονται από δύο κόμματα ετερόκλιτα μεταξύ τους, και αρκετοί εξ αυτών είναι απρόβλεπτοι γιατί πιέζονται από την κοινωνία ή από τη συνείδησή τους στις δύσκολες ψηφοφορίες των μνημονιακών μέτρων… Θυμίζουμε ότι σε τέτοιες ψηφοφορίες εγκατέλειψαν το κυβερνητικό σκάφος ο Στάθης Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ – ανεξαρτητοποιήθηκε), ο Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ – ανεξαρτητοποιήθηκε) και η Βασίλη Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ- παραιτήθηκε). Και το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα γίνουν πάλι δύσκολες ψηφοφορίες κυρίως στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

 

Όλα αυτά τα ξέρει πολύ καλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρότι δήλωσε στη ΔΕΘ ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και παρότι είχε υποστηρίξει παλιότερα ότι είναι ανοησία να ζητά τώρα κάποιος εκλογές. Όσο κι αν επιθυμεί την εξάντληση της τετραετίας τόσο δεν εξαρτάται από τον ίδιο… Εξαρτάται κυρίως από τις διαθέσεις δύο η τριών βουλευτών από αυτούς, που στηρίζουν την κυβέρνηση.

 

2. Μία πιθανή δημοσκοπική κατάρρευση των δύο κυβερνώντων κομμάτων, σε σημείο που να προδιαγράφει, ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ, την τύχη του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει εκλογές για να περισώσει ό,τι μπορεί στο κόμμα του και να μη συρρικνωθεί σε μονοψήφια ποσοστά όπως το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η περίπτωση της λεγόμενης «απόδρασης» από την κυβέρνηση, πρώτος διδάξας της οποίας ήταν το 2009 ο Κώστας Καραμανλής, που έκανε εκλογές ενώ ήξερε ότι θα τις χάσει, απλώς και μόνο για να σωθεί ο ίδιος και η Ν.Δ από περαιτέρω κατάρρευση…

 

3. Υπάρχει κι ένας τρίτος -διπλής διάστασης- λόγος που είναι συνδυασμός των δύο προηγούμενων κι αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Δηλαδή ή να προκληθεί μία τεχνητή κρίση στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων και να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, που με βάση τις δημοσκοπήσεις μπαίνουν-δεν μπαίνουν στη Βουλή, ή ακόμα η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ να πει «ώς εδώ» και να προκαλέσει εσωτερική κρίση στο κυβερνών κόμμα.