Ενα νηπιαγωγείο στη Νέα Υόρκη συγκέντρωσε 1.000 δολάρια για την αποκατάσταση του ελαιώνα της Αρχαίας Ολυμπίας. Κι ένα κοριτσάκι ζήτησε από τους γονείς της αντί δώρου γενεθλίων να δώσουν χρήματα για την αποκατάσταση των καμμένων ελαιόδεντρων από τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού στην Ελλάδα.

Αυτές οι ιστορίες είναι ενδεικτικές της κινητοποίησης που έγινε στη μακρινή Αμερική προκειμένου να αποκατασταθεί ο ελαιώνας που έγινε στάχτη το καλοκαίρι του 2021 στην Ολυμπία μαυρίζοντας το τοπίο που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο οι Ολυμπιονίκες στεφανώνονταν με κλαδί αγριλιάς.

Όλα ξεκίνησαν από μια κραυγή απελπισίας που εξέπεμψε τον περασμένο Αύγουστο ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης προς τον επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννο Γραμματίδη κι εκείνος αμέσως ανέλαβε την πρωτοβουλία για να αγοραστούν και να φυτευτούν πάλι τα καμμένα δέντρα. Ετσι, στα τέλη Μαρτίου -σε χρόνο ρεκόρ- θα πάνε στην Αρχαία Ολυμπία 150.000 ελαιόδεντρα τα οποία θα φυτευτούν σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες τον Μάιο.

Στην πρωτοβουλία του είχε κάποιους αρωγούς που ήταν σχεδόν όλοι στο τραπέζι της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο. Οι μόνοι απόντες ήταν το ζεύγος Steve και Dianne de Laet στους οποίους απευθύνθηκε ο κ. Γραμματίδης.

Οι δύο αυτοί ένθερμοι Αμερικανοί φιλέλληνες οργάνωσαν μέσω του μη κερδοσκοπικού τους ιδρύματος Arete (από τη λέξη αρετή) Fund μια διαδικτυακή εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων από Αμερικανούς δωρητές για την αγορά 85.000-100.000 δενδρυλλίων ελιάς και τη φύτευσή τους σε αγροτικές περιοχές στην Αρχαία Ολυμπία. Η προσφορά ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη στην πρωτοβουλία «Ξαναφυτεύουμε την Αρχαία Ολυμπία» και η πλατφόρμα έχει μείνει ακόμα ανοικτή για τυχόν προσφορές.

«Το περασμένο καλοκαίρι κάηκαν 130.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής γης στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, αφήνοντας βαθιές πληγές στον τόπο μας» είπε ο δήμαρχος Ολυμπίας Γεώργιος Γεωργιόπουλος. Περί τους 2.000 κάτοικοι της περιοχής θα έχουν μηδενικό εισόδημα τα επόμενα χρόνια, σ΄ένα τόπο που έχουν χαθεί 400.000 ρίζες ελιές και ένα μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας έχει καταστραφεί».

Γι αυτό εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον κ. Γραμματίδη και το ίδρυμα Arete, όπως και τους άλλους χορηγούς, τη ΔΕΗ που πρόσφερε 450.000 ευρώ για την αγορά 80.000 δενδρυλλίων και τη Eurobank που πρόσφερε 20.000 ελιές, σύμφωνα με τον γεν. διευθυντή Marketing και Επικοινωνίας του Ομίλου Μιχάλη Βλασταράκη.

Σημαντικότατη υπήρξε στην οργάνωση και το συντονισμό αυτής της δράσης η πρόεδρος των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού Ζωζώ Λιδωρίκη η οποία επεσήμανε πως «η λέξη μόνο Αρχαία Ολυμπία είναι το ισχυρότερο brand name απ’ όλα τα μνημεία της Ελλάδας. Στα 30 χρόνια που συμπληρώνουν φέτος οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού έχουν οργανώσει δεκάδες δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και γνωρίζουν τη δύναμη του πολιτισμού, ανέφερε.

«Ο Γιάννος Γραμματίδης ως πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «τόλμησε» να εντάξει τον πολιτισμό στη στρατηγική του. «Η τωρινή πρότασή του να συνεργαστούν δύο πολιτιστικοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί: το Arete και οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού με εθελοντισμό και με την σημαντική στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, έκαναν την έμπνευσή του πραγματικότητα»!

Στην παρουσίαση της Πρωτοβουλίας αυτής ήταν παρών και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος ο οποίος τόνισε πως «το ενδιαφέρον μας για την οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε στην Αρχαία Ολυμπία είναι δεδομένος. Μην ξεχνάμε όμως και τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγροτικές επιχειρήσεις».

Οι δεντροφυτεύσεις δεν θα γίνουν εντός του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος δεν κάηκε όπως συνέβη το 2007 αλλά πέριξ αυτού. Γι αυτό δεν αναμείχτηκε καθόλου το Υπουργείο Πολιτισμού. Επιπλέον η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν επιζητεί την εμπλοκή δημόσιων φορέων όταν μπορεί να προχωρήσει χωρίς αυτούς όπως τονίστηκε.