“Ένα κουτσό παιδί που η αριστοκρατική του οικογένεια έστειλε με το ζόρι να γίνει ιερέας,” αφού δεν μπορούσε να γίνει αξιωματικός, κατέληξε ο μεγαλύτερος στην ουσία στρατηλάτης στο διπλωματικό πεδίο κι έμελλε να κερδίσει πίσω για την κατανικημένη Γαλλία του 1814 πολλά απ όσα ο Ναπολέων έχασε ή δεν κατόρθωσε να σώσει”.

Πρόκειται για τον Σάρλ Μoρίς Ταλλεϋράν, γνωστό και σαν Ταλλεϋράνδο. Μέγας δολοπλόκος ο εν λόγω, άφησε παρακαταθήκη και πάμπολλες ρήσεις, εκ των οποίων μερικές έρχονται γάντι στο καθ’ ημάς εξελισσόμενο όνειδος.

Εξ αυτών επιλέγω τις ακόλουθες τρεις:

  • “Αφού ο λαός είναι σε θέση να χάψει όσα του λέμε, τότε σε μας δεν απομένει παρά να του κατασκευάζουμε τα γεγονότα”!
  • “Μπορείς να κάνεις τα πάντα με τις ξιφολόγχες, εκτός από το να κάτσεις επάνω τους”!
  • “Αυτό που έγινε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος”!

Όσον αφορά το πρώτο, για το (μυγο)χάφτη “λαό”-που έστερξε  σε …αέρια του πάτου, ότι το ζερβοζαβό Κουταλιανό  “μασάει σίδερα και καταπίνει πρόκες”-θεωρώ πως οι διευκρινίσεις περιττεύουν.

Το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο χωρίς άλλο, αφού εκεί κάθεται πλέον ο τόπος. Πάνω στις αντιμνημονιακές ξιφολόγχες δηλαδή, με τις οποίες οι ζερβοζαβοί Κουταλιανοί  θα αποκεφάλιζαν τα μνημόνια και θα ξεπάστρευαν τις αγορές, ελευθερώνοντας μαζί με το (γ)ελλαδιστάν και την οικουμένη ολόκληρη.

Μ αυτές τις «ξιφολόγχες» να μπήγονται ολοένα και περισσότερο στο σώμα της κοινωνίας, της οικονομίας και της δημοκρατίας, έρχομαι τώρα στην τρίτη ταλλεϋράνδεια ρήση, που αφορά τα λάθη στα πεδία της πολιτικής και του πολέμου- διπλωματία, άρα πολιτική, με άλλα μέσα κι αυτός κατά Κλάουζεβιτς.

Την απηύθυνε στο Ναπολέοντα λέγοντας ακριβώς: «Μεγαλειότατε, αυτό που έγινε δεν είναι έγκλημαείναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος»!

Όπως θα έχεις ακούσει «λαέ» εξασκημένε στο (μυγο)χάψιμο. Ο εις εκ των «μασάει σίδερα και καταπίνει πρόκες», Τσίπρας λεγόμενος, βγήκε στον εγγλέζικο Γκάρντιαν για να πει: «Έκανα μεγάλα λάθη». Πρόσθεσε δε, από πάνω: «τα χειρότερα είναι πίσω»!

Ερωτήσεις και για …μυγοχαύτες!

• Γιατί, μέσω Γκάρντιαν, πήγε να εξομολογηθεί στην καρδιά των αγορών και του καταραμένου καπιταλισμού;

• Εδώ στο, λογχισμένο από αξιοπρέπεια, «περήφανο λαό» θα δώσει ποτέ εξηγήσεις; Συγνώμη πότε θα ζητήσει το …καλόπαιδο!

• Όταν λέει «τα χειρότερα είναι πίσω» για τι δεν εξηγεί ποιος τα έκανε χειρότερα;

• Εννοεί μήπως ότι ο Βαρουφάκης ήταν πράκτορας του Σόιμπλε και ότι τελικά είναι αυτός, ο Τσίπρας, που μας έσωσε από το Γιάνη.

Στέκομαι στην τελευταία ερώτηση γιατί βλέπω το σκηνικό να στήνεται. Κρυφά και φανερά «ζαγάρια» της παράγκας Μαξίμου και των «χαρτοφυλακίων» που την πατρονάρουν, έχουν ξαμοληθεί με σκοπό  να πείσουν  για  «θεό», που δεν έστερξε στην έξοδο από το ευρώ.

Εκατοντάκις ένοχος με μέτρα Ταλλεϋράνδου, προσπαθούν  να βγάλουν κι από πάνω. Για να έχουμε «Χάφτης λαός  Τσίπρας θεός» στην εντέλεια! Και για χρόνια!