Στο βήμα της Βουλής οκτώ ημέρες μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στα μέλη της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ παίζει παιχνίδι καθυστερήσεων
«Από πού κι ώς πού προκύπτει ότι είναι χειρότερη η συζήτηση μετά από αυτή την καθυστέρηση;
Από πού προκύπτει ότι φταίμε εμείς γι’ αυτή την καθυστέρηση; Δεν έχετε ακούσει για τη διαφωνία της Γερμανίας με το ΔΝΤ;» είπε στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Τσακαλώτος εξηγώντας ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.

«Δεν έχετε καταλάβει ότι το ΔΝΤ δεν λέει τώρα πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% αλλά δέχεται το 3,5%;» συνέχισε ο υπουργός των Οικονομικών απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Σταϊκούρας(Ν.Δ.): Εσείς είστε τελικά πιο «πρόθυμοι»

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε στον κ. Τσακαλώτο  πως ούτε γραπτή ανακοίνωση ούτε οι δηλώσεις σας  μετά το Eurogroup δείχνουν την άσχημη τροπή της συμφωνίας.

Αντιλαμβάνεστε γιατί η Ν.Δ. υποστηρίζει πως είστε κυβέρνηση προθύμων και η δημιουργική  ασάφεια παραμένει με μεγάλο κόστος. Δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και η ποσοτική χαλάρωση, στο άγνωστο.

Μπορείτε να δεσμευτείτε σε μια ημερομηνία και ισχύει η ποσοτική χαλάρωση τον Απρίλιο. Πότε θα έχουμε εκταμίευση της δόσης, ενώ θα έπρεπε να έχουμε κλείσει το αργότερο στο τέλος Δεκεμβρίου: Υπήρχε πολιτική συμφωνία ή όχι:

Οι καταθέσεις μειώνονται, το ΑΕΠ πασχίζει να φτάσει του 2014, δυο χρόνια χωρίς κέρδος. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε εννέα δισ. μέτρα και θα το καταλάβουν οι πιο αδύναμοι σύντομα.

Δεν έχετε κλείσει τις μεταρρυθμίσεις στις αποκρατικοποιήσεις ή τα εργασιακά. Σε γραπτή δήλωση το ΔΝΤ λέει πως υποχωρήσατε σε όλα τα θέματα.

Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018 σημαίνει πως το επόμενο μεσοπρόθεσμο αποτελεί το τέταρτο μνημόνιο.

Η μείωση συντάξεων και του αφορολογήτου που αποδεχτήκατε καταρρίπτει κάθε κόκκινη γραμμή που είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Αν όλα πάνε καλά με δημοσιονομικό αποτέλεσμα μπορεί να πάρετε τα αντιμέτρα, ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισεμπλουμ. Αντί για χαμηλότερους ρεαλιστικούς στόχους εσείς φορτώνετε τον ελληνικό λαό με επιπλέον επιβάρυνση.

Κουτσούκος (ΔΗΣΥ): Κρύβεται στα λόγια ο υπουργός

Επιμελώς προσπαθεί να κρύψει το αποτέλεσμα που είναι πως έδωσε τα πάντα για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Μας καλείτε να δεχθούμε πως οι διαφορές ΔΝΤ – Κομισιόν δημιουργούν το πρόβλημα. Μα φτάσαμε στον Μάρτη και ακόμα είναι αβέβαιο το μέλλον.

Είχατε πει πως το 3,5% είναι απαράδεκτο, και θα παραιτηθείτε με τη μείωση αφορολογήτου και η ρήση Κατρούγκαλου για τη μη μείωση συντάξεων. Τώρα τα αποδέχεστε όλα με τη δαμόκλεια σπάθη της εκπλήρωσης των στόχων.

Η μεσαία τάξη θα ξαναπληρώσει και με ποιο μηχανισμό θα λειτουργήσει η υποστήριξη των αδυνάτων. Το 2015 πήρατε ψήφο για να μη χρεοκοπήσουμε, τώρα δεν πρόκειται να δεχτούμε νέα μέτρα.

Επειδή ερωτοτροπείτε με τους Ευρωσοσιαλιστές, θα βάλουμε πλάτη να μην έρθουν μέτρα συνέπεια της αποτυχίας σας.

Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Επιλεκτική ενημέρωση

Η σκληρή διαπραγμάτευση οδήγησε σε μέτρα κατά του λαού αλλά και μια διαπάλη μεταξύ ΔΝΤ- Αμερικής και της Γερμανίας. Αυτός ο τσακωμός όλων των θεσμών είναι απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα. Το ζήτημα είναι να ξεπεράσουν την καπιταλιστική κρίση και όχι η ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Αυτά που συμφωνήσατε είναι συμπληρωματικά και πόσο θα απελευθερωθεί το εργασιακό περιβάλλον. Ζητάτε φθηνό εργατικό δυναμικό πάση θυσία και άνοιγμα στην αγορά ενέργειας.

Δυστυχώς τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και όχι ημερομηνία λήξης. Δεν τολμάτε να πείτε κουβέντα για τις απώλειες  τόσων χρόνων.