Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις επισκέψεις του στα υπουργεία και σήμερα στις 12 συναντήθηκε με την ηγεσία του νευραλγικού υπουργείου Εσωτερικών.

 

Βίντεο: Ειρήνη Μιλή

Ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό αναφέρθηκε στην κορύφωση μιας διαδικασίας αλλαγής του «Καλλικράτη».

Δόθηκε ικανός χρόνος διαβούλευσης για τις απαιτούμενης πρωτοβουλίες, έχουμε ένα «πανηγύρι διαλόγου» με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η νομοθέτηση θα γίνει έγκαιρα μέσα στο χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα κάνουμε πράξη τη αποκαλούμενη «λαϊκή συμμετοχή», με αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Από ένα παραμορφωτικό σύστημα που αλλάζει τους συσχετισμούς στην απλή αναλογική.

Τα πεπραγμένα μέχρι τώρα είναι το Πολυνομοσχέδιο,  οι πρωτοβουλίες επιχορήγησης με 20 εκ. ευρώ σε ορεινούς δήμους και με στοχευμένες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού.

Μεγάλο στοίχημα η κατηγοριοποίηση των Δήμων ανάλογα τον τόπο και τα χαρακτηριστικά του. Έχουν εγκριθεί από το ΕΣΠΑ 2,62 δισ ευρώ. για την ενίσχυση τους.

Άλλο μεγάλο θέμα η παροχή ιθαγένειας με σκοπό να σταματήσουν οι καθυστερήσεις. Επίσης η πλήρη εφαρμογή της Ισότητας των δύο Φύλων, με ίσες ευκαιρίες ανάμεσα στα δύο φύλα.

Για τους συμβασιούχους είπε πως το χρόνιο πρόβλημα επιβάλλεται να λυθεί άμεσα.

Τσίπρας: Να μην φύγω με φέσι από τη Σύνοδο της 22ης Ιούνη

«Το θέμα είναι να μην φύγω με φέσι» είπε αστειευόμενος ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι άλλοι φέσωσαν τη χώρα και έφυγαν, όταν ρωτήθηκε αν προτίθεται να λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας Ιουνίου φορώντας γραβάτα.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να εμφανιστεί ότι υπηρετεί εθνική γραμμή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συζήτηση συγκυρίας, αφορά το μέλλον της χώρας και χρειάζονται συγκλίσεις και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή».


Είναι χαρακτηριστικό ότι επέμεινε στην αξία της συνεννόησης και της συνεργασίας μέσω της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί, όπως είπε, στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις για να κυβερνηθεί η χώρα, πόσο δε μάλλον στην τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Προαναγγέλοντας, επίσης, τις αλλαγές που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης είπε ότι «η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική, σε αυτή τη νέα εποχή τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Πιστεύω ότι πρέπει να αποτυπωθεί και στο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση και στους κανόνες εκλογής του κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων και στους κανόνες διοίκησης δήμων και κοινοτήτων».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για το πώς εννοεί τις συγκλίσεις και αν αυτές μπορούν να προκύψουν και στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συζήτηση συγκυρίας, αφορά το μέλλον της χώρας και χρειάζονται συγκλίσεις και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή» απάντησε ο πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση.

Θα λύσουμε το πρόβλημα των συμβασιούχων

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των συμβασιούχων των δήμων, στη σκιά των πρόσφατων αποφάσεων του ελεγκτικού συνεδρίου, λέγοντας ότι «ψάχνουμε τις δυνατότητες οριστικής επίλυσης του προβλήματος αυτού» το οποίο χαρακτήρισε τη «βαριά βιομηχανία του παλαιού πολιτικού κατεστημένου».

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση θα ψάξει να βρει ποιοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με τη βοήθεια ανεξάρτητου φορέα είτε από ΑΣΕΠ είτε από όργανο του ΑΣΕΠ στη βάση οριζόντιων κριτηρίων για τον χρόνο εργασίας και τον όρων απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «γίνεται μια προσπάθεια παραπληροφόρησης για το θέμα αυτό ακόμα και λάσπης μιλώντας για δήθεν ρουσφέτια. Μου έρχεται στο νου η παροιμία είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα».

Το φθινόπωρο οι αλλαγές στον Καλλικράτη

Μιλώντας για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση για την επόμενη περίοδο αναφέρθηκε:

– στη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων
στόχος και
– στην απλοποίηση και την επίσπευση των δυνατοτήτων χορήγησης ιθαγένειας

Όσον αφορά τις πιο μακρόπνοες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ανακοίνωσε ότι μέχρι αρχές φθινοπώρου θα κατατεθεί στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση Καλλικράτη που θα αφορά τέσσερα πεδία:

1. αναπροσδιορισμό αρμοδιοτήτων στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης με το κράτος
2. εκδημοκρατισμό θεσμών ειδικά όσον αφορά το σύστημα εκλογής, διοίκησης των ΟΤΑ αλλά και τη θέσπιση της κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου των πολιτών απέναντι στον θεσμό
3. τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης
4. αλλαγες στο θεσμικό πλαίσιο με στόχευση να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η αυτοδιοίκηση να αποτελέσει βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης.