Μετά τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν άγνωστοι στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ατενέουμ» επί της οδού Αδριανού, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποφάσισε να χορηγήσει έκτακτη επιχορήγηση στο Σωματείο για την αποκατάσταση των ζημιών.

Οι άγνωστοι δράστες εκμεταλλευόμενοι την καραντίνα και την ερημιά στην περιοχή λεηλάτησαν το Κέντρο και κατέστρεψαν μουσικά όργανα και εξοπλισμό, είπε η Πρόεδρος του Ατενέουμ Αννα Κουκουράκη στην υπουργό.

Το Athenaeum ιδρύθηκε το 1974 και αρχικά στεγάστηκε σε νεοκλασικό κτίριο της οδού Αμερικής. Τον Σεπτέμβριο του 1998 μεταφέρθηκε στην οδό Αδριανού 3, σε διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα. Εκεί λειτουργεί έκτοτε το Ωδείο και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum το οποίο καθιέρωσε τον μουσικό διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας» (1977).

Με την έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ θνα αντικατασταθούν τα κατεστραμμένα μουσικά όργανα και ο λοιπός εξοπλισμός, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του Ωδείου.

«Το έργο του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum, το οποίο φέρει τη σφραγίδα της αείμνηστης αρχιμουσικού Λούλης Ψυχούλη και συνεχίζει η Άννα Κουκουράκη, είναι εξαιρετικά σημαντικό} δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.  Και πρόσθεσε: «Το Athenaeum συσπείρωσε προσωπικότητες της μουσικής και του πολιτισμού και έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην μουσική παιδεία.

Η διεθνής του δραστηριότητα με το βραβείο Grand Prix Μαρία Κάλλας, αλλά και το εκπαιδευτικό του έργο έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μουσική ζωή της χώρας. Οι καταστροφές που υπέστη το κτήριο και ο εξοπλισμός του ωδείου αποτελούν πλήγμα στον πολιτισμό και στη σπουδαία ιστορία του Athenaeum. Την ιστορία αυτή οφείλουμε να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία του».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του  Athenaeum Άννα Κουκουράκη ευχαρίστησε την υπουργό και  σημείωσε «Είμαι συγκινημένη γιατί το έργο 45 χρόνων έχει αφήσει ένα στίγμα στη μουσική ζωή του τόπου μας και στην κοινωνία. Εκφράζω την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη μου, για το γεγονός ότι το αίτημά μας βρήκε άμεση ανταπόκριση και με την ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το Ωδείο Athenaeum θα μπορέσει να ξαναρχίσει να λειτουργεί».