Ένα από τα σημαντικά θέματα, που συζητήθηκαν, χθες στο Συμβούλιο είναι οι σχέσεις της ΕΕ με την Ιαπωνία , οι οποίες, μετά τη χθεσινή συζήτηση, βαίνουν προς σημαντική ανάπτυξη όχι μόνο στον εμπορικό και οικονομικό τομέα

Το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ελληνικές, εξωστρεφείς επιχειρήσεις, δεδομένου, ότι οι δύο πλευρές έχουν, ήδη ελεύθερες συναλλαγές, μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης-ΣΟΕΣ.

Στο κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύονται πληροφορίες της Επιτροπής για τη σχετική συμφωνία.

Το 2019 ήταν το πρώτο πλήρες ημερολογιακό έτος εφαρμογής της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και αντιπροσωπεύει το 3 % του εξωτερικού της εμπορίου.

Το 2019 οι εμπορευματικές συναλλαγές μεταξύ των μερών αυξήθηκαν κατά 5,8 %. Οι παραδοσιακές εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία, όπως φάρμακα, εξοπλισμός μεταφορών και μηχανήματα, ευνοήθηκαν από σταθερή αύξηση. Οι κατηγορίες προϊόντων που επωφελούνται από δασμολογικές μειώσεις σημείωσαν μεγαλύτερη αύξηση, συμπεριλαμβανομένων των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των ειδών ένδυσης και υπόδησης, τα οποία αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά περίπου 10 %.

Η Ιαπωνία ήταν ο 2ος μεγαλύτερος προορισμός μεταξύ των προτιμησιακών εταίρων που καλύπτονται από την παρούσα έκθεση για τις εξαγωγές γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 16 % το 2019. Επομένως, η συμφωνία αρχίζει να αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητές της για την αύξηση των εξαγωγών πολλών προϊόντων της ΕΕ, όπως το χοίρειο κρέας, το βόειο κρέας, τα τυριά, τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα και ο οίνος. Αξιοσημείωτο επίτευγμα αποτελεί η σταδιακή έγκριση και αναγνώριση των οινολογικών πρακτικών της ΕΕ από την Ιαπωνία.

Οι γερμανικοί οίνοι από φρούτα κερδίζουν την αγορά στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου

Η γερμανική εταιρεία παραγωγής οίνου από φρούτα Katlenburger Winery, η οποία ιδρύθηκε το 1925 και απασχολεί 90 υπαλλήλους, εκφράζει την ικανοποίησή της για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας. Κατάργησε την επιβολή δασμού στα προϊόντα της Katlenburger, ο οποίος ανερχόταν στα 33 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την εταιρεία να καταστεί ανταγωνιστική σε μια ολοένα και πιο ευαίσθητη ως προς τις τιμές αγορά.

«Οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις εξαγωγές είναι κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, καθώς η εγχώρια αγορά καθίσταται ολοένα και πιο απαιτητική και κυριαρχείται από μεγαλύτερες εταιρείες με μεγάλους διαφημιστικούς προϋπολογισμούς», τονίζει ο Klaus Demuth, διευθύνων σύμβουλος της Katlenburger Kellerei GmbH & co. KG

Το 2019 επωφελήθηκε στην πραγματικότητα από δασμολογικές προτιμήσεις ποσοστό άνω του 50 % του συνόλου των προϊόντων της ΕΕ που ήταν επιλέξιμα για δασμολογικές προτιμήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας (53 %).

Οι περισσότερες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ επωφελήθηκαν από τις δασμολογικές προτιμήσεις (κατά μέσο όρο 86 %), με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά για το κρέας (99 %) και τον οίνο (93 %). Τα ποσοστά για τα βιομηχανικά προϊόντα, λόγω των πολύπλοκων αλυσίδων εφοδιασμού και των σχετικά μικρότερων περιθωρίων προτιμήσεων, ήταν σημαντικά χαμηλότερα τόσο για την Ιαπωνία όσο και για την ΕΕ, δηλαδή κατά μέσο όρο της τάξης του 35 %.

Για παράδειγμα, από τις εξαγωγές χημικών και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της ΕΕ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν άλλα 115 εκατ. EUR και 92 εκατ. EUR, αντίστοιχα. Κατά κανόνα, η χρησιμοποίηση προτιμήσεων αυξάνεται με την πάροδο των ετών, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται συχνά ορισμένο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες εμπορικών συναλλαγών, επανεξετάζοντας, για παράδειγμα, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τους εσωτερικούς λογιστικούς μηχανισμούς. Για τους σκοπούς της αύξησης της ευαισθητοποίησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέτεινε επίσης τη συνεργασία με τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις και συμμετείχε σε κοινές επιχειρήσεις με την Ιαπωνία, κυρίως σε δράσεις ενημέρωσης από το κέντρο βιομηχανικής συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας 21 .

Πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή το 2019

— Η Ιαπωνία συμφώνησε να θέσει σε εφαρμογή απλουστευμένο τελωνειακό καθεστώς για τη διεκδίκηση και τη χορήγηση δασμολογικών προτιμήσεων, ώστε να αρθούν οι αρχικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

— Η Ιαπωνία βελτίωσε τις διαδικασίες διαχείρισης των ποσοστώσεων για την εισαγωγή ορισμένων βασικών γεωργικών προϊόντων και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, ώστε να διευκολυνθεί η χρήση των ποσοστώσεων.

— Η Ιαπωνία έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για την προετοιμασία της εφαρμογής των διατάξεων σχετικά με το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της συγκρότησης εσωτερικής συμβουλευτικής ομάδας. Η Ιαπωνία δεν έχει κυρώσει ακόμη δύο θεμελιώδεις συμβάσεις της ΔΟΕ σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων και την αναγκαστική εργασία.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com -επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής