Της Ευρώπης Κοσμίδη*

Θα μπορούσα να γράψω τόσα πολλά για τις Αχαρνές. Η περιοχή που μεγάλωσα, πήγα σχολείο, έκανα τους πρώτους και από τους πιο αληθινούς φίλους μου. Η περιοχή όπου μετά τις σπουδές μου επέστρεψα και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά.

Το άλμπουμ της ζωής μου δεν έχει σελίδα που να μην είναι γεμάτη από το Μενίδι. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μου, ούτε θέλω να μιλήσω συναισθηματικά. Θέλω απλά να καταγράψω την πραγματικότητα όπως την έχω βιώσει από τα πρώτα μου παιδικά χρόνια.

Αυτό που άκουγα πάντα ήταν η διαπίστωση πως «οι Αχαρνές είναι μία υποβαθμισμένη περιοχή». Με αυτή την διαπίστωση, σαν κάτι δεδομένο που το έχουμε δεχτεί παθητικά, μεγάλωσε όλη η γενιά μου. Οι Αχαρνές όμως δεν είναι υποβαθμισμένη περιοχή.
Χτισμένες σε ένα προνομιακό σημείο, στους πρόποδες της Πάρνηθας ήταν στην αρχαιότητα ένας σημαντικός δήμος. Δεν είναι τυχαίο πως πρωταγωνιστούν στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη. Το σημείο, ακόμη και το όνομα, είναι από μόνα τους είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Στις Αχαρνές υπάρχει μια πλούσια πολιτιστική παράδοση, που μέχρι τώρα δεν βρήκαμε τον κατάλληλο τρόπο και την εξωστρέφεια να την αναδείξουμε. Θα αναφερθώ σε μερικά, επιγραμματικά μόνο.

Στην περιοχή μας βρίσκεται ένας από τους πιο γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους, εξαιρετικά σπάνιο για ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, στις Αχαρνές βρίσκεται και ο τάφος του αρχαίου τραγικού ποιητή Σοφοκλή.

Πριν μερικά χρόνια – συγκεκριμένα το 2007 – είχαμε την τύχη να βρεθεί στην περιοχή μας με ανασκαφή που έγινε σε οικόπεδο κοντά στη συμβολή των οδών Σαλαμίνος και Λιοσίων ένα υπέροχο αρχαίο θέατρο που χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Πόσοι δήμοι εντός της Αττικής έχουν αυτή την σπάνια τύχη να έχουν ένα τέτοιο αρχαίο κόσμημα στην περιοχή τους;

Θα αναρωτηθεί κάποιος, αν σε μία περιοχή με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην Αττική μπορούμε εμείς να ασχολούμαστε με την κληρονομιά των Αχαρνών και τα αρχαία θέατρα.

Το ένα μπορεί να είναι συνάρτηση του άλλου. Όταν οι Αχαρνές αντιμετωπίζονται διαχρονικά από τους πολιτικούς που κάνουν ένα προεκλογικό πέρασμα για να δείξουν την «αλληλεγγύη» στο «υποβαθμισμένο Μενίδι», σαν μία περιοχή δεύτερης κατηγορίας, τότε πρέπει εμείς οι πολίτες των Αχαρνών να αναδείξουμε τα στοιχεία που θα κάνουν την περιοχή μας να αναδειχθεί.

Η παραβατικότητα, οι ληστείες, η ανεργία, όλα είναι στο κόκκινο. Υπάρχουν περιοχές όπως η Αυλίζα όπου το πρόβλημα μεγαλώνει με εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Στα παραπάνω η απάντηση ή μάλλον για να ακριβολογώ μία από τις απαντήσεις, μπορεί να είναι ο πολιτισμός και η ανάδειξη της περιοχής μας, ως ένας προορισμός που όχι μόνο δεν του λείπει κάτι, αλλά έχει και συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Προσπάθειες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει από την δημοτική αρχή προς την σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως η ενεργή συμμετοχή όλων μας. Να φωνάξουμε όσο το δυνατόν πιο δυνατά πως οι Αχαρνές δεν είναι κάποια «χαβούζα» της Αττικής, ούτε προεκλογικό πέρασμα. Είναι μία περιοχή με σπάνιο παρελθόν, αλλά κυρίως σημαντικό μέλλον.

Ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που μπορεί το σημερινό Μενίδι να ξεκινήσει την δύσκολη αλλά εφικτή προσπάθεια να διώξει το στίγμα της περιοχής δεύτερης κατηγορίας και να μεταλλαχθεί σιγά σιγά σε αυτο που πάντα ήταν: Αχαρνές. Αν αυτό καταστεί εφικτό θα έχει γίνει το πρώτο βήμα.

* Η Ευρώπη Κοσμίδη είναι πολιτικός μηχανικός και πολιτευτής με τη ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής.