Με 90 λεπτά αγοράζεις τον χάλκινο Ποσειδώνα της Λαβιδόστρας, με 72 λεπτά τον πανέμορφο Διαδούμενο και με 2 ευρώ την περίφημη Μυκηναία.

Πρόκειται βέβαια για γραμματόσημα που κυκλοφορούν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για να τιμηθούν τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η αναμνηστική αυτή σειρά που παρουσιάστηκε χτες σε μια λιτή τελετή εμπνέεται από την επετειακή έκθεση του ΕΑΜ «Οδύσσειες», που έχει μεταφερθεί στη Βουλή των Ελλήνων. Η σειρά περιλαμβάνει έξι γραμματόσημα, που απεικονίζουν:

-Τον  Ποσειδώνα της Λιβαδόστρας, ένα χάλκινο αγαλμάτιο του Ποσειδώνα, που βρέθηκε στη θάλασσα ανατολικά του κόλπου της Λιβαδόστρας Βοιωτίας και χρονολογείται γύρω στο 480 π.Χ.. Είναι από τα λίγα σωζόμενα πρωτότυπα της πρώιμης κλασικής περιόδου (αυστηρού ρυθμού).

Το έργο αυτό παραπέμπει στα ταξίδια των ανθρώπων και την πάλη τους με τις αντιξοότητες και τους κινδύνους του αγνώστου, στα οποία ο Ποσειδώνας, άλλοτε στέκεται αρωγός, χαρίζοντας εύπλοια και άλλοτε δοκιμάζει τους ταξιδευτές, όπως τον πολύπαθο Οδυσσέα.

Το όνομα του Ποσειδώνα σε Γραμμική Β Γραφή αναγράφεται δίπλα στην κεφαλή του θεού στο επετειακό γραμματόσημο, παραπέμποντας στις πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β γραφής του Μουσείου, που συχνά αναγράφουν το όνομά του, αφού ο Ποσειδώνας είναι ο σημαντικότερος θεός της μυκηναϊκής Πύλου, όπου και βρέθηκαν. Κοστίζει 0,90 €   και κυκλοφορεί σε  500.000 γραμματόσημα.

-Τον Οδυσσέα των Αντικυθήρων, ένα μαρμάρινο γλυπτό του 1ου αι. π.Χ. που ανασύρθηκε από τη θάλασσα. Φθαρμένος από την αλμύρα της θάλασσας, ο Οδυσσέας των Αντικυθήρων, σε μια αποφασιστική κίνηση προς τα εμπρός και με παράλληλη επιφυλακτική στροφή της κεφαλής προς τα πίσω, σηματοδοτεί στην έκθεση «Οδύσσειες» την επιστροφή στην πατρίδα μετά την περιπέτεια. (Κοστίζει 0,50€  και κυκλοφορεί 500.000 γραμματόσημα).

-Την Μυκηναία, μια γυναικεία θεϊκή μορφή από το Θρησκευτικό Κέντρο της Ακρόπολης των Μυκηνών του δεύτερου μισού του 13ου αι. π.Χ..Η Μυκηναία παραπέμπει στην έννοια της θρησκείας, που στην έκθεση «Οδύσσειες» εντάσσεται στην παρουσίαση των συλλογικών προσπαθειών των ανθρώπων για κοινωνική ευημερία, και περιλαμβάνει μια διαχρονική αλληλουχία αρχαίων έργων από τον 13ο αι. π.Χ. μέχρι τον 2ο αι. μ.Χ. (Κοστίζει 2 €   ευρώ και κυκλοφορεί σε 100.000 γραμματόσημα).

-Το φιλί  προέρχεται από ένα θραύσμα  ερυθρόμορφης κύλικας, που βρέθηκε στις επιχώσεις των ανασκαφών του Βράχου της Ακρόπολης και χρονολογείται στα τέλη του 6ου αι. π.Χ.. Σώζει  αποσπασματικά τη στιγμή του φιλιού ενός νέου και μιας νέας, τονίζοντας τη σημασία του Έρωτα ως αιτία δημιουργίας και διαιώνισης της ανθρώπινης ζωής. (Κοστίζει 0,10€  και κυκλοφορεί σε 500.000 γραμματόσημα).

-Τον Αθηναίο Έφηβο που απεικονίζεται σε αττική λευκή λήκυθο του 440 π.Χ. και αντικρίζει την επιτύμβια στήλη του, καθώς οι συγγενείς του επισκέπτονται το ταφικό μνημείο του, τιμώντας τη μνήμη του και την προσφορά στην υπεράσπιση των ιδανικών της πατρίδας. (Κοστίζει 1,50€ και κυκλοφορεί σε 2.000.000 γραμματόσημα).

-Τον Διαδούμενο, τον νικητή αθλητικών αγώνων του 100 π.Χ. από τη Δήλο. Πρόκειται για αντίγραφο περίφημου χάλκινου αγάλματος του Πολύκλειτου (περ. 420 π.Χ.). Το έργο αποδίδει την ιδεατή ανθρώπινη μορφή με το σώμα και το πνεύμα σε απόλυτη αρμονία, σηματοδοτώντας μαζί με άλλα εμβληματικά έργα που βρίσκονται στην «Έξοδο» της επετειακής περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες», τα πνευματικά και διανοητικά επιτεύγματα του ανθρώπου και μιλώντας με έναν απαράμιλλης αισθητικής τρόπο για τα όνειρα και τα έργα των ανθρώπων που έζησαν πριν από εμάς και για την αξία της ανθρώπινης δημιουργίας. (Κοστίζει 0,72€ και κυκλοφορεία σε – 1.000.000 γραμματόσημα).