Η μεγάλη μάχη για την κυβέρνηση είναι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με έναν άσο στο μανίκι της, αφού έγγραφο του Συμβουλίου της Ε.Ε. βγάζει ελαττωματική την έκθεση του ΔΝΤ.

Πιο συγκεκριμένα θεωρούν υπέρ το δέον συντηρητικές τις εκτιμήσεις του Πόουλ Τόμσεν και της Ντέλιας Βελκουλέσκου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η διετία του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε και σωρεία παραμετρικών μέτρων που νομοθετήθηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016, η δράση των οποίων θα αποτυπωθεί στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών: αυξήσεις των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, των φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα και το αλκοόλ, τη φορολογία των ξενοδοχείων, φόρους οχημάτων.

Έσοδα-έξοδα

Η υπεραπόδοση εσόδων το 2016 είναι η μια πλευρά των συγκοινωνούντων δοχείων, αφού οι φόροι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την κατανάλωση. Για να λειτουργεί το σύστημα πρέπει να εμπλουτίζεται με ενέσεις φρέσκου χρήματος από επενδύσεις ή με αύξηση του εισοδήματος που μένει στις τσέπες μας.

Τη διετία 2018-2019 που επιζητούν προληπτικά μέτρα αναμένεται να εφαρμοστεί και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ. Το κόλπο γκρόσο του Ευκλείδη λοιπόν είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ ως ανταπόδοση της ψήφισης των μέτρων.

Έτσι ακολουθείται το μοντέλο του «δώρου» των Χριστουγέννων με ψηφοθηρική στόχευση. Θυμηθείτε το «Τσοβόλο δώσ΄ τα όλα» και θα καταλάβετε πόσο καλύτερος εμφανίζεται ο μαθητής από το δάσκαλο.

Η άλλη πλευρά είναι οι δαπάνες και εδώ η κυβέρνηση έχει πάρει Όσκαρ, αφού και το συνταξιοδοτικό πέρασε και τους ιδιώτες τους ταΐζει με το ρυθμό που θέλει.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της 1ης αναθεώρησης και τώρα υλοποιείται, αναμένεται να αποφέρει πρόσθετη εξοικονόμηση 0,7% του ΑΕΠ (1,2 δισ. ευρώ)  κατά τη διάρκεια 2019-2021. Ταυτόχρονα στραγγίζεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), εμφανίζεται ως αναγκαία η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για την αγορά νέων αεροσκαφών και εδώ πέφτουν τα Φίλη-α βέλη για συγκυριακή συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Αυτό το οικονομικό μασάζ θα διατηρήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, εκτός αν συμβεί «ατύχημα» στις ψηφοφορίες της Βουλής. Επίσης κρίσιμο θεωρείται το ραντεβού Μέρκελ-Λαγκάρντ-Γιουνκέρ στις 22 Φεβρουαρίου όπου θα φανεί αν έχουμε λευκό καπνό στην αξιολόγηση.