Υπέρ μιας πολιτιστικής αποκέντρωσης ήταν πάντα η Μυρσίνη Ζορμπά από την εποχή που υπηρέτησε στο Υπουργείο Πολιτισμού ως σύμβουλος του τ. υπουργού Θάνου Μικρούτσικου. Τότε, θεσπίστηκε το Eθνικό Πολιτιστιστικό Δίκτυο Πόλεων όπου σε κάποιες πόλεις δινόταν έμφαση σε μία τέχνη (π.χ. στην Καλαμάτα ο Χορός, στη Λάρισα τα Εικαστικά, κ.ο.κ.).

Τώρα, η κ. Ζορμπά  στην πρώτη ετήσια συνάντηση του προγράμματος «Πολιτισμός 2030», που διοργανώνει ο οργανισμός «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» ανέπτυξε το όραμά της  για ένα σύγχρονο μοντέλο δημόσιας πολιτικής για τον πολιτισμό με έμφαση την περιφέρεια και την ανάδειξη της ιδιαίτερης  ταυτότητας κάθε πόλης. Δηλαδή, συνεχίζει μετά από 25 χρόνια  να κεντάει στον ίδιο καμβά. Οταν πρωτοπαρουσιάστηκε η ιδέα ήταν πρωτοποριακή και ενδιαφέρουσα, αλλά στην  πράξη απεδείχθη πως δεν ρίζωσε και δεν έδωσε τους αναμενόμενους καρπούς.

Ας δούμε όμως πώς βλέπει σήμερα η Μυρσίνη Ζορμπά την ανάπτυξη του πολιτισμού. Θεωρεί ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν  περιφερειακά γραφεία σύγχρονου πολιτισμού στους μεγάλους δήμους της χώρας, τα οποία θα ανιχνεύσουν, σε ένα πρώτο επίπεδο, τα πεδία δραστηριότητας και το δυναμικό κοινό των οργανισμών, φορέων και συλλογικοτήτων πολιτισμού κάθε περιοχής.

Θα ιδρυθεί μια  «Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής» που θα πλαισιώσει τον νέο Ειδικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού. Η Επιτροπή αυτή θα αποτελείται από υπηρεσιακούς και μη υπηρεσιακούς παράγοντες, θα είναι διεπιστημονική και θα στελεχώνεται και με απόφοιτους των μεταπτυχιακών τμημάτων πολιτιστικής διαχείρισης. Η Επιτροπή θα μπορεί να εργαστεί για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της περιφερειακής πολιτικής από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού, την αναζήτηση πόρων, την επεξεργασία και την προκήρυξη προγραμμάτων που θα απευθύνονται στις περιφέρειες.

Θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να ιδρυθούν «Περιφερειακά Κέντρα Πολιτισμού» και να υπάρξει ένας σχεδιασμός πολιτισμικής πολιτικής σε βάθος δεκαετίας.

Η κ. Ζορμπά προτείνει και τώρα όπως και παλαιότερα με τις έρευνες αναγνωσιμότητας που οργάνωνε, «την πραγματοποίηση ερευνών για τον τρόπο που κατανοούν τις έννοιες πολιτισμός και τέχνη οι πολίτες και, ιδιαίτερα, οι νέοι σήμερα». Τέτοιες έρευνες έχουν γίνει αρκετές τα τελευταία χρόνια αλλά ποτέ το ΥΠΠΟΑ δεν αξιοποίησε τα πορίσματά τους.

Η υπουργός χαιρέτησε την ανακήρυξη της Ελευσίνας σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά δεν έκανε σαφές ποιος θα είναι ο ρόλος του Υπουργείου Πολιτισμού σε αυτή την διοργάνωση. Δεν ανέφερε τίποτα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, ούτε για τα αναγκαία έργα εκσυγχρονισμού του παλαιού Μουσείου του χώρου.