Στις γυναίκες, θεές, ημίθεες, κοινές θνητές, ακόμη και εργαστίνες, σε όλες αυτές  που απεικονίζονται στη ζωφόρο, στα αετώματα και τις μετόπες του Παρθενώνα ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που έγινε χτες, Ημέρα της Γυναίκας, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Με φόντο το φωτισμένο μνημείο που έλαμπε πάνω στην Ακρόπολη μίλησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απαριθμώντας της: Είναι η Αθηνά, η Δήμητρα, η Άρτεμις, η Αφροδίτη, η Εστία, η Ίρις, η Αμφιτρίτη, η Ωρείθυια, η κρήνη Καλλιρόη, οι  Αμαζόνες και οι Λαπιθίδες, οι εργαστίνες και οι κανηφόροι. Θεές, ημίθεες, κοινές θνητές, σε αγαστή συνύπαρξη, εποικούν τις μετόπες, τα αετώματα, τη ζωφόρο του αριστουργηματικού μνημείου, λαξευμένες με σπάνια τέχνη, υποδείγματα φυσικού κάλλους, σεμνότητας, δύναμης ή μεγαλείου».

Συνδέοντας το παρελθόν με αυτό που ζούμε σήμερα βλέποντας στις οθόνες μας τις γυναίκες που παίρνουν κατά χιλιάδες το δρόμο της προσφυγιάς με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, ο κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε:«Σήμερα, που ο πόλεμος βρίσκεται τόσο κοντά μας, απειλώντας τη ζωή και καταστρέφοντας τα ειρηνικά έργα των ανθρώπων, σήμερα που μια νέα γενιά ξενιτεμένων παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς, ατενίζουμε τα αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση και σεβασμό για τις αξίες που μεταφέρουν. Κι αν επιζητούμε την επάνοδο των ξενιτεμένων μας γλυπτών στον τόπο που τα γέννησε είναι γιατί μια τέτοια κίνηση έχει βαρύ συμβολισμό: η επανένωση ενός ακρωτηριασμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν σημαίνει απλώς την αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας, αλλά και τη δυνατότητα υπέρβασης, σε παγκόσμιο επίπεδο, διαφορών που επιμένουν επί εκατονταετίες».

Η εκδήλωση που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Ιδρυμα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στην αίθουσα του Παρθενώνα, με  περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων εμφανίστηκε  η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύοντας μοναδικά μέρος του έργου «Των Σιωπηλών Σπαράγματα», με αποσπάσματα ποιημάτων αρχαίων ποιητριών σε μουσική της Λένας Πλάτωνος.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του Μουσείου καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής θύμισε ότι  «Οι Αθηναίοι δεν επέλεξαν τον Δία ή τον Ποσειδώνα, αλλά μία γυναικεία θεά, την Αθηνά για να την χρησιμοποιήσουν και να προβάλουν σε αυτήν τα χαρακτηριστικά της δικής τους κοινωνίας» και η πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στο νήμα της ιστορίας που συνδέει την μοίρα των γυναικών ανά τους αιώνες, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στις γυναίκες που δοκιμάζονται σκληρά από τις ένοπλες συγκρούσεις και τον βίαιο ξεριζωμό από τις πατρίδες τους. Τέλος, ο διευθυντής του Μουσείου καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης επικεντρώθηκε στον συμβολισμό της απεικόνισης γυναικείων μορφών στον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, στην σημαντικότερη θρησκευτική και κοινωνική εκδήλωση της πόλης των Αθηνών, την πομπή των Παναθηναίων.