Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ -ΗΠΑ, και θεωρείται επιτυχία το γεγονός, ότι η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου έθεσε το θέμα στο σημερινό Συμβούλιο Εμπορίου, το οποίο συνεδριάζει σε τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του Γερμανού Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας, Peter Altmaier.

Στην τηλεδιάσκεψη, θα συμμετάσχει επίσης ο Valdis Dombrovskis, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για το εμπόριο και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η βιντεοδιάσκεψη θα αντικαταστήσει τη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Εμπόριο), η οποία, λόγω της πανδημίας, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.

Γιατί οι ευρω-αμερικανικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον για τις δύο πλευρές, και επηρεάζουν καθοριστικά τις παγκόσμιες συναλλαγές.

Σημειώνεται, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική και επενδυτική σχέση και απολαμβάνουν την πιο ολοκληρωμένη οικονομική σχέση στον κόσμο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ:

. Οι συνολικές επενδύσεις των ΗΠΑ στην ΕΕ είναι τρεις φορές υψηλότερες από ό, τι σε ολόκληρη την Ασία.

. Οι επενδύσεις της ΕΕ στις ΗΠΑ είναι περίπου οκτώ φορές το ποσό των επενδύσεων της ΕΕ στην Ινδία και την Κίνα μαζί.

. Οι επενδύσεις ΕΕ και ΗΠΑ είναι ο πραγματικός μοχλός της διατλαντικής σχέσης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την απασχόληση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

. Η διατλαντική σχέση καθορίζει επίσης τη μορφή της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολό της.

. Οι οικονομίες της ΕΕ και των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν από κοινού το ήμισυ περίπου του παγκόσμιου ΑΕγχΠ και σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εμπορικών ροών.

Ο Peter Altmaier

Το Συμβούλιο αναφέρει στον κατάλογο των συζητήσεων, σχετικά με το θέμα: Διαμόρφωση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, ιδίως υπό το πρίσμα των αμερικανικών εκλογών που διεξήχθησαν με σκοπό να συνεχιστεί η πίεση για μια θετική εμπορική ατζέντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει εκ νέου έκθεση σχετικά με την κατάσταση των μέτρων διασφάλισης για τις εισαγωγές χάλυβα

Άλλα θέματα, που συζητούν οι Υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ, σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη.

Χαρτογράφηση της μελλοντικής πορείας της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη μεγάλη ποικιλία νέων παγκόσμιων προκλήσεων και να απαλλάξει την Ευρώπη από την κρίση της νόσου COVID-19. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)

Συζήτηση σχετικά με το καθεστώς των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Κίνας, ιδίως όσον αφορά τη συνολική συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις επενδύσεις, με σκοπό τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της εμπορικής πολιτικής υπό τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της αναθεώρησης του κανονισμού για τα είδη διπλής χρήσης, της αναθεώρησης του κανονισμού εφαρμογής και της επέκτασης του κανονισμού σχετικά με έκτακτα εμπορικά μέτρα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που συμμετέχουν στη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης της ΕΕ.

Πηγή:pelazkarabo.blogspot.com – Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής.