Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε στην εναρκτήρια και πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο ότι «η οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα της χώρας μου με το Μεξικό θα αρχίσει σύντομα και δεν έχω καμία πρόθεση να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, παρά μόνο αυτά της Αμερικής».

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εθνική μας ακεραιότητα και την εφαρμογή του νόμου στα σύνορά μας. Για αυτόν το λόγο, θα αρχίσουμε σύντομα την κατασκευή ενός μεγάλου, μεγάλου τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», συνέχισε απτόητος και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνησή μου έλαβε μέτρα για την προστασία των ΗΠΑ από τη ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία και θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε πρόσωπα από τοποθεσίες όπου δεν μπορεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος. Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστές και σύντομα θα γίνουν νέα βήματα για να συνεχίσει να είναι η χώρα ασφαλής και να μείνουν έξω αυτοί που θα μπορούσαν να βλάψουν τους Αμερικανούς».

Ακόμη, ο Τραμπ είπε πως «οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τους σημερινούς κανόνες για τη μετανάστευση, που επιτρέπουν την έλευση ανθρώπων χωρίς υψηλή ειδίκευση, και να υιοθετήσουν ένα σύστημα βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων».

«Πιστεύω ότι μια αληθινή και θετική μεταρρύθμιση της μετανάστευσης είναι εφικτή, αν επικεντρωθούμε στους ακόλουθους στόχους: να βελτιώσουμε τις δουλειές και τους μισθούς για τους Αμερικανούς, να ενισχύσουμε την ασφάλεια της χώρας μας και να αποκαταστήσουμε την τήρηση των νόμων μας».

Ο Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, να ακυρώσει και να αντικαταστήσει το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης του προκατόχου μου Μπαράκ Ομπάμα, το Obamacare. Πρόσθεσε ακόμα ότι κυβέρνησή του  ετοιμάζει ένα σχέδιο για τη μείωση των φόρων που καταβάλλουν οι εταιρείες και η μεσαία τάξη.

Πάντως, διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά το NATO, «μια συμμαχία η οποία σφυρηλατήθηκε έπειτα από δύο παγκόσμιους πολέμους που έριξαν κάτω το φασισμό κι έπειτα από έναν ψυχρό πόλεμο στον οποίο νικήθηκε ο κομμουνισμός».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε εκ νέου ότι «θα υποστηρίξω τους συμμάχους της χώρας μου σε διεθνές επίπεδο, αλλά και οι φίλοι και οι εταίροι της Ουάσινγκτον, από την Ευρώπη ώς τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα πρέπει να συνεισφέρουν το μέρος του κόστους που τους αναλογεί».

«Η εξωτερική πολιτική μας καλεί να έχουμε μια άμεση, ισχυρή και ουσιαστική σχέση με τον κόσμο. Είναι ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος, που βασίζεται σε ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας, τα οποία μοιραζόμαστε με συμμάχους μας σε όλη την υφήλιο».