Ο Ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Πέτροβιτς Παβλόφ (1849-1936) έμεινε στην ιστορία της επιστήμης για την ανακάλυψη των εξαρτημένων αντανακλαστικών.

Απέδειξε, συγκεκριμένα. ότι υπάρχει εξαρτημένη μάθηση, στα ζώα και στον άνθρωπο, κάνοντας πειράματα με σκύλους.

Εν ολίγοις: σχημάτισε δύο ομάδες σκύλων, που τάιζε καθημερινά την ίδια ώρα. Λίγα λεπτά πριν από τη χορήγηση της τροφής, χτυπούσε στη μια ομάδα, ένα καμπανάκι, ενώ στην άλλη όχι.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα χτύπαγε το καμπανάκι και στις δυο ομάδες χωρίς να προσφέρει τροφή. Είδε τότε ότι στα σκυλιά της πρώτης ομάδας άρχιζαν να τρέχουν σάλια, ενώ στην άλλη ομάδα δεν υπήρχε καμία αντίδραση.

Σημειώνοντας ότι για την εργασία αυτή στον Παβλόφ, απονεμήθηκε (1904) το Νόμπελ Ιατρικής, θα έρθω τώρα στη σχέση της ανακάλυψης του με τα ανθρώπινα, έκφανση των οποίων και τα ημέτερα κοινωνικοπολιτικά.

Κατ αρχήν  δυο παραδοχές:

-Η πρώτη,  πως η μηχανική αντίδραση-ασύνειδη και χωρίς λογική επεξεργασία, λεγόμενη και ενστικτώδης, συνοδεύει τον άνθρωπο εκ φύσεως και θα παραμείνει εσαεί.

-Και η δεύτερη, πως, όπως κάθε ανακάλυψη,  έχει κι αυτή τα υπέρ και τα κατά. Είναι θέμα χρήσης-εκμετάλλευσης

 

Στην  περίπτωση η κακή χρήση-εκμετάλλευση έχει να κάνει με την προπαγάνδα  εμπορική τε και πολιτική.

 

Καθότι πολικά σχολιάζω, αφήνω την εμπορική(διαφήμιση) και επικεντρώνω στην πολιτική-εξουσιαστική.  Ήτις την σήμερον ημέρα διεξάγεται με “όρους …επικοινωνίας”.

 

Ανάλογα με τον προπαγανδιστή-επικοινωνιολόγο και τον ηγέτη ή κόμμα που υπηρετεί η προπαγάνδα ποικίλει. Αν πρέπει δε να τεθούν όρια, μπορούμε να πούμε ότι κινείται μεταξύ “διστακτικού” και “αδίστακτου”.

 

Με την έννοια ότι  δεν παραβλέπεται εντελώς το έλλογο-συνειδητό, του ανθρώπου τίθεται το “διστακτικό”. Και το “αδίστακτο”  με την έννοια ότι  απευθύνεται αποκλειστικά στο ασύνειδο-άλογο.

 

Σ αυτό το πλαίσιο, ερχόμαστε  τώρα στα καθ ημάς τρέχοντα, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ τσουνάμι  να είναι δεύτερο μεν αλλά με μεγάλη διαφορά από το ΚΙΝΑΛ που το παλεύει για τρίτο.

 

«Πως είναι δυνατόν να κρατάει, να μην έχει πάει στο 3% με τόση καταστροφή;», αναρωτιούνται πολλοί.

 

Είναι απλό, δίνω την απάντηση. Με δεδομένη την αδυναμία να πείσει, στοιχειωδώς έστω, ορθολογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει ποσοστά αξιοποιώντας λέξεις,  “καμπανάκια του Παβλόφ”, που διεγείρουν κοινωνικά εξαρτημένα αντανακλαστικά.

 

Ακροδεξιά, νεοφιλελευθερισμός, αδύναμοι, ευπαθείς, Μητσοτάκης, Μαρέβα, διαπλοκή…, είναι μερικές από τις λέξεις καμπανάκια!  Που, ενεργοποιώντας αντίστοιχα  εξαρτημένα  αντανακλαστικά,  μετατρέπουν  την επιχώρια πολιτική σκηνή σε “α λα Παβλόφ …σκυλάδικο”!

 

“Σκυλάδικο” που δεν ενοχλεί ούτε τη Χρυσή Αυγή-ίσα ίσα, ούτε τον Καμένο, το Λεβέντη, τη Ζωή, το Λαφαζάνη και τον κάθε ισαποστάκια ή ψεκασμένο  …καραμπουζουκλή!

 

Κρατάει αιχμάλωτους και ταλαιπωρεί μόνο τους νουνεχείς. Που ναι μεν δεν είναι πολλοί όμως χωρίς αυτούς ο τόπος  δεν έχει για μακρυά  …ψωμί!