Σήμερα Τρίτη θα δημοπρατούνταν από τους Christie’s  τέσσερις ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες. Ενας μαρμάρινος λαγός ρωμαϊκής περιόδου (2ος- 30ς αι. μ.Χ.), ένας χάλκινος αετός της ίδιας περιόδου, μια  αττική ερυθρόμορφη πελίκη (αγγείο που δημιουργήθηκε γύρω στο 430-420 π.Χ.) και άλλο ένα αττικό μελανόμορφο αγγείο (περίπου  540-530 π.Χ.).

Ο οίκος δημοπρασιών όμως τις απέσυρε όταν καταγγέλθηκε από τον Ελληνα αρχαιολόγο Χρήστο Τσιρογιάννη ότι προέρχονται από παράνομες ανασκαφές. Οι  αρχαιότητες αυτές περιλαμβάνονταν αρχικά στον κατάλογο της δημοπρασίας και αποσύρθηκαν σιωπηρά,  δίχως καμία επίσημη εξήγηση, από τον διαδικτυακό κατάλογο, όπως σημειώνει η εφημερίδα Guardian.

Τα τέσσερα αντικείμενα μαζί και δυο αρχαιοελληνικοί αμφορείς, συνδέονται με τον γνωστό για την αρχαιοκαπηλική δράση του Τζιανφράνκο Μπεκίνα, σύμφωνα με τον κ. Τσιρογιάννη που έχει εντοπίσει τα τελευταία 15 χρόνια περί τις 1.100 κλεμμένες αρχαιότητες σε οίκους δημοπρασίας, γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Κάθε νέα «ανακάλυψή» του συνοδεύεται με επίσημη ενημέρωση της Interpol και άλλων αστυνομικών αρχών μαζί με τα τεκμήρια της παράνομης απόκτησής τους. Η δράση αυτή του κ. Τσιρογιάννη είναι απλά πατριωτική, καθώς δεν κινείται από κανένα οικονομικό ή άλλο όφελος.

Ο Ελληνας αρχαιολόγος, ξεκίνησε το ενδιαφέρον του για την πάταξη της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων από την υπόθεση Παπαδημητρίου στη Σχοινούσα όπου εκλήθη να καταγράψει για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στη βίλα της οικογένειας Παπαδημητρίου.

Το Υπουργείο δεν τον κράτησε και ο Ελληνας αρχαιολόγος εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και τώρα  είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ορχους στη Δανία. Η έρευνά του επικεντρώθηκε στην αποκάλυψη των δικτύων εμπορίας ελληνικών και ιταλικών αρχαιοτήτων. Γι αυτό, οι ελληνικές και ιταλικές αρχές του έδωσαν επίσημη πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό που κατασχέθηκε σε αστυνομικές επιδρομές σε σπίτια, αποθήκες ανθρώπων που εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο.

Ενα από τα αρχεία που έχει στη διάθεσή του είναι αυτό που κατάσχεσε η αστυνομία από τον Gianfranco Becchina, ο οποίος καταδικάστηκε στην Ελλάδα για παράνομη συναλλαγή με αρχαιότητες.

«Οι Christie’s επιβεβαιώνουν  πως τα αντικείμενα με αριθμούς 25, 49, 113 και 121 αποσύρθηκαν από τη δημοπρασία μετά την παροχή νέων πληροφοριών εκ μέρους των αρμοδίων αρχών, από αρχεία που δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στους ερευνητές μας” είπε εκπρόσωπος του οίκου στην εφημερίδα. Ο κ. Τσιρογιάννης όμως τους επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν τη συνδρομή των ελληνικών και ιταλικών αρχών για την «καθαρή» προέλευση των αρχαίων πριν τα βγάλουν προς δημοπράτηση, κάτι που δεν έκαναν.

Ο κ. Τσιρογιάννης είχε εντοπίσει το 2018  και το αρχαιοελληνικό χάλκινο άλογο, που δημοπρατούσαν οι Sotheby’s στη Νέα Υόρκη. Ενημέρωσε όμως έγκαιρα την Ιντερπόλ και τις αρχές των ΗΠΑ για τη σχέση του αρχαίου με τον Βρετανό έμπορο αρχαιοτήτων Robin Symes και η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη. Τείκά, την περασμένη εβδομάδα, οι Sotheby’s έχασαν σχετική δίκη στο Εφετείο των ΗΠΑ.