Η δημοσιογράφος και Συγγραφέας Υγείας Ιωάννα Λάκα επισκέφθηκε τον γνωστό Φυσικοθεραπευτή Νίκο Φουφόπουλο και συζήτησαν για τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, το αυχενικό, την οσφυαλγία, όπως επίσης και για τις διάσημες και αποτελεσματικές μεθόδους (mulligan, hilterapia και pulstar).

ΕΡ. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Φυσικοθεραπευτή σήμερα;

ΑΠ. Στη σημερινή εποχή οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι  έντονοι, η πίεση μεγάλη και οι πιθανοί τραυματισμοί δυστυχώς είναι αρκετοί. Μία βιασύνη, μία απροσεξία και μία λάθος κίνηση μπορούν να αποβούν μοιραία για το σώμα μας. Για το σώμα,  το οποίο λόγω του καθιστικού προτύπου ζωής έχει ¨ξεχάσει¨ να κινείται!  Το επάγγελμα μας βασίζεται στην προσφορά και την φροντίδα και την εκπαίδευση της ορθοσωμίας.

Ως φυσικοθεραπευτής, θέτω ως πρωταρχικό στόχο την ανακούφιση των ατόμων από τον πόνο και την αποκατάσταση της κινητικότητάς τους. Με τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές που ακολουθούμε μαζί με την καταρτισμένη ομάδα μου, βοηθούμε όσους υποφέρουν από μυοσκελετικές παθήσεις, αθλητικές κακώσεις και νευρολογικές διαταραχές να αποκαταστήσουν την κινητικότητα τους και να επιστρέψουν στην επαγγελματική ή αθλητική τους δραστηριότητα 100% υγιείς.

ΕΡ. Πόσο έχει διευκολυνθεί ο τομέας της Φυσικοθεραπείας από την εξέλιξη της τεχνολογίας;

ΑΠ. Η τεχνολογική πρόοδος έχει βοηθήσει λίγο πολύ όλους μας.  Ειδικά εμάς τους φυσικοθεραπευτές που χρειάζομαστε σύγχρονα μηχανήματα για την αποκατάσταση της κινητικότητας και της άμεσης αντιμετώπισης του πόνου. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής που θα μας εμπιστευτεί ότι διαθέτουμε σύγχρονο εξοπλισμό. Φυσικά, όμως, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις θεραπευτικές τεχνικές δια  των χεριών με κανένα μηχάνημα, αλλά σίγουρα ένα καλό μηχάνημα έχει συνεισφέρει πολλά.

ΕΡ. Έχουμε ακούσει κύριε Φουφόπουλε για τη μέθοδο mulligan. Τι ακριβώς είναι;

ΑΠ. Η μέθοδος του Bryan Mulligan είναι μια τεχνική θεραπευτικών χειροπρακτικών χειρισμών για την αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη θεραπεία ποικίλων τραυματισμών και πόνου, όπως πόνο στον αυχένα, πόνο στην πλάτη και τραυματισμούς άνω και κάτω άκρου.

Χρησιμοποιεί την εφαρμογή παθητικών τεχνικών κινητοποίησης από τον θεραπευτή με ταυτόχρονη εκτέλεση ενεργητικών φυσιολογικών κινήσεων εκ μέρους του ασθενή. Η εφαρμογή των τεχνικών γίνεται χωρίς πόνο και προκαλεί άμεση βελτίωση της κίνησης και λειτουργίας της άρθρωσης ή της Σπονδυλικής Στήλης και ταυτόχρονη μείωση των συμπτωμάτων. Ο θεραπευτής πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς την αντίδραση του ασθενούς για να διασφαλίσει ότι δεν αναδημιουργείται πόνος.

O Ν. Φουφόπουλος

ΕΡ. Πείτε μας λίγα λόγια για τη θεραπεία με το laser hilterapia.

ΑΠ. Είναι μια πρωτοποριακή θεραπεία λέιζερ. Πρόκειται για ένα YAG παλμικό λέιζερ Νεοδυμίου που εκπέμπει φως με μήκη κύματος στην περιοχή του υπέρυθρου (1064 nm) και που διαφοροποιείται από τα συνήθη λέιζερ λόγω της ικανότητάς του να δρα σε βάθος. Η Hilterapia είναι εξαιρετικά χρήσιμη μέθοδος θεραπείας σε περιπτώσεις όπως:

  • Θεραπείες παθήσεων της σπονδυλικής στήλης
  • Τενοντίτιδα, Οσφυαλγία, Αυχεναλγία, Διαστρέμματα
  • Για τους μυϊκούς τραυματισμούς αλλά και τους μυϊκούς σπασμούς
  • Οποιονδήποτε έντονο πόνο
  • Βελτίωση κυκλοφορίας αίματος
  • Αύξηση ελαστικότητας των ιστών
  • Απορρόφηση οιδημάτων και υγρών

ΕΡ. Θεραπεία Pulstar. Ποια είναι τα οφέλη της συγκεκριμένης θεραπείας;

ΑΠ. Το Pulstar αποτελεί μια καινοτόμο και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας και διάγνωσης των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης (σπονδυλοθεραπεία). Προέρχεται από τους χειροπράκτες της Αμερικής. Το σύστημα των πολλαπλών δονήσεων χαμηλής συχνότητας που χρησιμοποιείται διεγείρει και κινητοποιεί τις αρθρώσεις. Η μοναδικής ακρίβειας εφαρμογή του επιτρέπει στον θεραπευτή να εντοπίσει και να διορθώσει τις σπονδυλικές αρθρώσεις (facets) με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Στόχος είναι να καταμετρηθεί και να αξιολογηθεί η κινητικότητα ή υποκινητικότητα κάθε σπόνδυλου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση πολλαπλών δονήσεων χαμηλής συχνότητας ξεχωριστά σε κάθε τμήμα της σπονδυλικής στήλης, το οποίο εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή κατά την διάρκεια της εφαρμογής. Υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα άμεσης καταγραφής και σύγκρισης των αποτελεσμάτων πριν και μετά την συνεδρία.

ΕΡ. Η Φυσικοθεραπεία είναι ωφέλιμη και για άλλες παθήσεις εκτός από τον συνήθη πόνο, τα μυοσκελετικά προβλήματα και τις κακώσεις;

ΑΠ. Φυσικά. Είναι λυπηρό να διαπιστώνω σε καθημερινή βάση πως εν έτη 2020 ο  περισσότερος κόσμος έχει άγνοια για το τι ακριβώς προσφέρει η φυσικοθεραπεία στον άνθρωπο και για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της τόσο για πρόληψη, όσο και για την θεραπεία.

Οι τομείς της φυσικοθεραπείας περιλαμβάνουν:

Φυσικοθεραπεία για νευρολογικά περιστατικά.

Φυσικοθεραπεία για την Τρίτη ηλικία και την πρόληψη των πτώσεων και ισορροπίας.

Παιδιατρική φυσικοθεραπεία.

Φυσικοθεραπεία σε αθλητές.

Μυοσκελετική φυσικοθεραπεία για άμεση διαχείριση πόνου με μειωμένη ανάγκη για οπιοειδή και  αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης (σε λογικά πλαίσια πάντα) ή  παράταση χρόνου μέχρι το χειρουργείο ( με ποιοτική καθημερινότητα)

Και πολλούς άλλους τομείς.